Ραγδαία εξάπλωση της υποπαραλλαγής JN.1 του SARS-CoV-2 – Τα συμπτώματα

Ραγδαία εξάπλωση της υποπαραλλαγής JN.1 του SARS-CoV-2 - Τα συμπτώματα

Η παραλλαγή JN.1 του COVID-19, η οποία είχε ταχεία εξάπλωση κατά τον Δεκέμβριο του 2023, έχει πλέον γίνει το πιο κοινό στέλεχος του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία και η Ελλάδα.

Αυτή η υποπαραλλαγή του COVID-19 προκαλεί συμπτώματα όπως βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση «brain fog», δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα. Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, βήχα, πονοκέφαλο, αδυναμία ή κόπωση και μυϊκό πόνο.

Η ανοσία και η γενική υγεία ενός ατόμου φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική, είτε ικανότερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας, χωρίς ωστόσο να φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές.

Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά απέναντι στην υποπαραλλαγή JN.1, και οι συστάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της covid-19 παραμένουν οι ίδιες.

Exit mobile version