Η κρίση στη Μέση Ανατολή βάζει φρένο στην πτώση των τιμών στο πετρέλαιο

Η κρίση στη Μέση Ανατολή βάζει φρένο στην πτώση των τιμών στο πετρέλαιο

Η αυξημένη ένταση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, ασκεί σημαντική επίδραση στις τιμές του πετρελαίου, ενισχύοντας τις διακυμάνσεις στην παγκόσμια αγορά. Η τιμή του μπρεντ διατηρείται περί τα 78 δολάρια το βαρέλι, διακόπτοντας την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε προηγουμένως.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αυξημένη παραγωγή αργού πετρελαίου, ιδίως από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ζήτησης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλεόνασμα και μείωση τιμών. Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για πρόσθετη μείωση της προσφοράς δεν φαίνεται να έχει την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση της Αγκόλας από τον ΟΠΕΚ.

Το 2023 σημείωσε μείωση τιμών κατά 10%, με τα στοιχήματα για αύξηση τιμών να είναι τα χαμηλότερα από το 2011. Παρ’ όλα αυτά, η κλιμάκωση της έντασης και η αυξημένη αστάθεια μπορεί να επηρεάσει δραστικά την προσφορά από βασικές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της περιοχής.

Το ρίσκο από τις επιθέσεις Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει οδηγήσει σε αύξηση των ναύλων και καθυστερήσεις στην παράδοση φορτίων. Η διεθνής ναυτική δύναμη που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ δεν έχει αποτρέψει τις επιθέσεις, αυξάνοντας την ανησυχία και τις πιέσεις για περαιτέρω δράση.

Exit mobile version