Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες εναντίον βάσης στο νότιο Ισραήλ ως απάντηση για τον θάνατο του αλ Αρούρι

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες εναντίον βάσης στο νότιο Ισραήλ ως απάντηση για τον θάνατο του αλ Αρούρι

Το Σάββατο 6Ιανουαρίου, το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών εναντίον μιας στρατιωτικής εγκατάστασης στο βόρειο Ισραήλ, ως αντίποινα στη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς κοντά στη Βηρυτό.

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι, κορυφαίος στέλεχος της Χαμάς, και άλλοι έξι αξιωματούχοι δολοφονήθηκαν στις 2 Ιανουαρίου σε επίθεση με drone, που αποδίδεται στο Ισραήλ, στο Νταχίγιε, νότιο προάστιο της Βηρυτού, περιοχή επιρροής της Χεζμπολάχ.

Η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και η λιβανέζικη κυβέρνηση κατηγόρησαν το Ισραήλ για την επίθεση, ενώ ένας Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε την Τετάρτη ότι πράγματι πρόκειται για ισραηλινή ενέργεια. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη της επίθεσης.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι στόχευσε τη στρατιωτική βάση Μερόν στο Ισραήλ με 62 πυραύλους διαφορετικών τύπων, στο πλαίσιο της αντίδρασής της στη δολοφονία του Αλ Αρούρι. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε την εκτόξευση περίπου 40 ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς την Μερόν και πρόσθεσε ότι απάντησε χτυπώντας έναν πυρήνα που ήταν υπεύθυνος για μερικούς από τους εκτοξευμένους πυραύλους.

Σειρήνες προειδοποίησης ακούστηκαν σε πόλεις του νότιου Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Στις διασυνοριακές συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους 175 άτομα, με 129 από αυτούς να είναι μαχητές της Χεζμπολάχ και πάνω από 20 να είναι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων τριών δημοσιογράφων. Στο βόρειο Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί εννέα στρατιώτες και πέντε άμαχοι.

Η Χεζμπολάχ επιχειρεί καθημερινά εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών στα σύνορα από τις 8 Οκτωβρίου, στηρίζοντας τη Χαμάς στη Γάζα. Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα, προειδοποίησε το Ισραήλ για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης πολεμικής σύρραξης με τον Λίβανο και δήλωσε ότι η οργάνωσή του θα πολεμήσει μέχρι τέλους. Επιπλέον, τόνισε ότι η επίθεση στο προπύργιο του κινήματος δεν θα μείνει αναπάντητη.

Πολλά στελέχη της Χαμάς έχουν εγκατασταθεί στον Λίβανο υπό την προστασία της Χεζμπολάχ.

Exit mobile version