Σύγχυση με τον ΦΠΑ στα αναψυκτικά: Άλλος συντελεστής ισχύει στο κατάστημα και άλλος στο… take away

Σύγχυση με τον ΦΠΑ στα αναψυκτικά: Άλλος συντελεστής ισχύει στο κατάστημα και άλλος στο… take away

Από την 1η Ιανουαρίου εφαρμόζεται νέος συντελεστής για τον ΦΠΑ στα αναψυκτικά, χυμούς, ροφήματα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, οι πωλήσεις προϊόντων όπως καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι και άλλα αφεψήματα θα υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, ανεξάρτητα από τον τρόπο διάθεσής τους, είτε στο κατάστημα, είτε με διανομή, είτε take away.

Ωστόσο, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% θα ισχύει για αλκοολούχα και μη ποτά, χυμούς και ροφήματα, όταν καταναλώνονται στο κατάστημα. Εντούτοις, τα μη αλκοολούχα αυτά προϊόντα θα υπόκεινται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, αν αγοράζονται μέσω διανομής ή take away. Αυτή η διαφοροποίηση του ΦΠΑ απαιτεί από τα καταστήματα εστίασης να προσαρμόσουν τους τιμοκαταλόγους τους ανάλογα και να διακρίνουν τις χρεώσεις βάσει του συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει για κάθε περίπτωση.

Σε ό,τι αφορά τα ταχυφαγεία, όπου συχνά οι παραγγελίες καταναλώνονται επί τόπου χωρίς σέρβις, ο ΦΠΑ θα είναι 24%, ενώ η αγορά ως take away θα υπόκειται σε ΦΠΑ 13%. Η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης προϋποθέτει ορισμένη επιμέλεια και προσοχή από την πλευρά των καταναλωτών και των καταστηματαρχών. Επιπλέον, αναμένεται ειδική εγκύκλιος από το Υπουργείο Ανάπτυξης, που έχει την αγορανομική ευθύνη, για τις απαιτούμενες αλλαγές στους τιμοκαταλόγους.

Exit mobile version