Νομοθετική παρέμβαση για τα ομόφυλα ζευγάρια 

Νομοθετική παρέμβαση για τα ομόφυλα ζευγάρια 

Την έναρξη του διαλόγου για την νομοθετική παρέμβαση για τα ομόφυλα ζευγάρια αναμένεται να σηματοδοτήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στη δημόσια τηλεόραση.

Η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα αποτελεί ένα ιστορικό βήμα στην πορεία προς ισότητα και αναγνώριση στην κοινωνία.

Η διαδικασία διαβούλευσης και ενημέρωσης με την κοινωνία, τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα, όπως τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να είναι εξαντλητική, με στόχο την πλήρη τεκμηρίωση της ανάγκης για αυτήν την μεταρρύθμιση. Η προώθηση του νομοσχεδίου αναμένεται μετά τις Ευρωεκλογές και εντός του 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται τη θέσπιση πολιτικού γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια, επεκτείνοντας τα δικαιώματα που είχαν εισαχθεί με το δικαίωμα σύναψης συμφώνου συμβίωσης που είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015 – μάλιστα είχε ψηφιστεί και από 19 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τον νέο νόμο φαίνεται ότι θα δίνεται η δυνατότητα κηδεμονίας και στον μη βιολογικό γονέα. Μέχρι σήμερα σε περίπτωση που ο γονιός που είχε υιοθετήσει ή αποκτήσει παιδί πέθαινε, ο άλλος γονιός δεν αναγνωριζόταν ως κηδεμόνας και το παιδί κατέληγε στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Αντίθετα, το νομοσχέδιο θα αναγνωρίζει το δικαίωμα μόνο σε υιοθεσία, αλλά όχι στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για ομόφυλα ζευγάρια ανδρών.

Exit mobile version