Αθήνα: Εξαρθρώθηκε από την αστυνομία σπείρα με πλαστούς πίνακες – Βρέθηκαν αντίγραφα από πίνακες με Picasso, Τσαρούχη και Jackson Pollock

Αθήνα: Εξαρθρώθηκε από την αστυνομία σπείρα με πλαστούς πίνακες - Βρέθηκαν αντίγραφα από πίνακες με Picasso, Τσαρούχη και Jackson Pollock

Τη Δευτέρα, αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων και κατάσχεσαν μεγάλο αριθμό εικόνων, αρχαιοτήτων, καθώς και 21.000 ευρώ σε μετρητά. Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι κατηγορούμενοι, από τις αρχές Δεκεμβρίου 2023, δημιούργησαν εγκληματική οργάνωση με στόχο την πώληση πλαστών έργων τέχνης που φέρονταν να έχουν δημιουργηθεί από διάσημους ζωγράφους, καθώς και αρχαία κινητά μνημεία και εικόνες, σε πελάτες στην Αττική και Ευρώπη.

Για τον τερματισμό της δράσης της οργάνωσης, συγκροτήθηκε ειδική αστυνομική ομάδα. Μετά από λεπτομερή έρευνα και αξιολόγηση πληροφοριών, ταυτοποιήθηκαν τα μέλη και διακριβώθηκε το πεδίο δράσης τους. Η σύλληψη των κατηγορουμένων έγινε κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης συνάντησης για την αγοροπωλησία πινάκων των Picasso και Jackson Pollock αξίας 4.400.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια ερευνών στις οικίες των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλαστοί πίνακες των Picasso, Jackson Pollock, Magritte, Henri Matisse και Τσαρούχη, πλήθος εκκλησιαστικών εικόνων, αντικείμενα και έργα τέχνης με ιστορική και αρχαιολογική αξία, καθώς και άλλα σχετικά αντικείμενα και έγγραφα. Οι πίνακες επιδείχθηκαν σε ιστορικό τέχνης της εθνικής Πινακοθήκης και οι αρχαιότητες σε αρχαιολόγους και βυζαντινολόγους για αξιολόγηση, και επιβεβαιώθηκε η πλαστότητά τους.

Τα ευρήματα θα παραδοθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για φύλαξη και τελική εκτίμηση, ενώ τα λοιπά πειστήρια θα αναλυθούν εργαστηριακά. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Exit mobile version