Έληξε η αποχή των συμβολαιογράφων

Έληξε η αποχή των συμβολαιογράφων

Μετά από έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να τερματίσουν την απεργία τους. Αυτή η απόφαση επιτρέπει την ενεργοποίηση του ψηφιακού συστήματος για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, το οποίο ήδη λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου.

Με αυτό το νέο σύστημα, τόσο οι πολίτες όσο και οι συμβολαιογράφοι που χρησιμοποιούν τον ψηφιακό Φάκελο Μεταβίβασης μέσω της πλατφόρμας akinita.gov.gr θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν επίσημη εγγραφή ή απόρριψη εντός μόνο μιας εργάσιμης ημέρας, εξαλείφοντας τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις που υπήρχαν προηγουμένως.

Για να είναι εφικτή η «μεταγραφή σε μια ημέρα», απαιτείται να μην υπάρχουν εκκρεμότητες σε προηγούμενες πράξεις για το ίδιο ακίνητο και η πληρωμή των τελών να γίνεται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Επιπλέον, με τη χρήση αυτού του Φακέλου, εξοικονομούνται χρόνος και προσπάθεια καθώς πλέον δεν απαιτούνται τέσσερα συγκεκριμένα δικαιολογητικά: το πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ, η έκδοση ΑΚΔ, η αίτηση προς καταχώριση και η περίληψη του συμβολαίου. Τέλος, καταργείται και η ανάγκη για φυσική παρουσία στα Κτηματολογικά Γραφεία για τους χρήστες του Φακέλου.

Exit mobile version