Εκλογές στην Ταιβάν: Νικητής ο υπέρμαχος της ανεξαρτησίας Λάι Τσινγκ τε- Οργή της Κίνας

Εκλογές στην Ταιβάν: Νικητής ο υπέρμαχος της ανεξαρτησίας Λάι Τσινγκ τε- Οργή της Κίνας

Ο Λάι Τσινγκ-τε κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν, παρά τις απειλές και τις πιέσεις που ασκούσε η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και διεκδικεί την κυριαρχία της. Η εκλογή του Λάι Τσινγκ-τε αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της αποφασιστικότητας του λαού της Ταϊβάν να υπερασπιστεί την αυτονομία και την κυριαρχία της χώρας του έναντι της πίεσης της Κίνας.

Ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν, στην ομιλία του μετά τη νίκη του, υπογράμμισε την αντίσταση του λαού της Ταϊβάν έναντι των προσπαθειών εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν τις εκλογές, μια αναφορά που αφορά κυρίως την Κίνα. Οι θέσεις του Λάι Τσινγκ-τε υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν είχαν προκαλέσει την αντίδραση της Κίνας, που τον είχε χαρακτηρίσει “σοβαρό κίνδυνο.”

Η εκλογή του Λάι Τσινγκ-τε σηματοδοτεί τη συνέχιση της πολιτικής κατεύθυνσης προς τη διατήρηση της αυτονομίας και της δημοκρατίας της Ταϊβάν, παρά τις πιέσεις της Κίνας.

Από την πλευρά της η Κίνα εκφράζει την επιθυμία της για την “ειρηνική επανένωση” με την Ταϊβάν, αλλά δεν αποκλείει τη χρήση βίας για να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και έχει εξαπολύσει διάφορες πιέσεις, τόσο στρατιωτικές όσο και οικονομικές και διπλωματικές, προκειμένου να αναγκάσει την Ταϊβάν να αποδεχθεί την ενότητα με την Κίνα. Οι πιέσεις αυτές περιλαμβάνουν πολύ συχνές στρατιωτικές πτήσεις αεροσκαφών της κινεζικής αεροπορίας κοντά στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν και άλλες προκλητικές ενέργειες.

Exit mobile version