Τουρκία: «Ξεμπολοκάρει» την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Παίρνει από τις ΗΠΑ όπλα ύψους 20 δισ.

Τουρκία: «Ξεμπολοκάρει» την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Παίρνει από τις ΗΠΑ όπλα ύψους 20 δισ.

Η Τουρκία βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper και την αναβάθμιση άλλων 79 στον στρατιωτικό της στόλο. Το μεγαλόπνοο εξοπλιστικό πλάνο περιλαμβάνει την απόκτηση των νέων μαχητικών τύπου Block 70/72 Viper και συνοδεύεται από πακέτα αναβάθμισης για τα υφιστάμενα αεροσκάφη, καθώς και μεγάλο αριθμό πυραύλων αέρος-αέρος και βομβών, με συνολική εκτιμώμενη αξία που φτάνει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Λευκός Οίκος απέστειλε επιστολή προς μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ζητώντας την έγκριση για την πώληση των αεροσκαφών και των κιτ εκσυγχρονισμού.

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση προχώρησε στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ακυρώνοντας ένα από τα κύρια εμπόδια για την επέκταση της συμμαχίας. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε καθοριστική για την εξασφάλιση της έγκρισης του Κογκρέσου για το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η Τουρκία είχε υποβάλει το αίτημα για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών και των κιτ εκσυγχρονισμού τον Οκτώβριο του 2021, εκτιμώντας την αξία της συμφωνίας στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, και τώρα αναμένεται η τελική απόφαση του Κογκρέσου για την επικύρωση της συμφωνίας.

Exit mobile version