Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε 6 νέα μέτρα στήριξης των αγροτών και μείωσης του ενεργειακού κόστους

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε 6 νέα μέτρα στήριξης των αγροτών και μείωσης του ενεργειακού κόστους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση, ανακοίνωσε στη Βουλή έξι μέτρα που αποσκοπούν στην υποστήριξη των αγροτών και τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  1. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο και για το έτος 2024. Αυτό το μέτρο είχε εφαρμοστεί ήδη για τα έτη 2022 και 2023.
  2. Προσφορά πρόσθετης έκπτωσης 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, περίοδο με υψηλές αγροτικές καταναλώσεις.
  3. Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ) που ανέρχονται συνολικά σε 87 εκατομμύρια ευρώ. Στη Θεσσαλία, οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και τα χρέη τους θα αναλάβει το κράτος κατά 75%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  4. Δημιουργία ενός νέου προγράμματος με τίτλο “Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι” ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για τους μεμονωμένους αγρότες.
  5. Αύξηση του “κλειδωμένου” ηλεκτρικού χώρου διαθέσιμου για τους αγρότες από 3MW σε 6MW, με προτεραιότητα πρόσβασης ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ.
  6. Εφαρμογή του Προγράμματος Απόλλων, του μεγαλύτερου προγράμματος ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα. Αυτό το πρόγραμμα θα επιλέγει ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα είναι έτοιμα εντός διετίας, και η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών ευάλωτων συμπολιτών, δημοτικών επιχειρήσεων και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
Exit mobile version