Σαουδική Αραβία: Δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ και δεν θα αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις μαζί του

Σαουδική Αραβία: Δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ και δεν θα αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις μαζί του

Η Σαουδική Αραβία επανέλαβε τη θέση της στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ ούτε θα εγκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις μαζί του μέχρις ότου ιδρυθεί και αναγνωριστεί κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και μέχρις ότου σταματήσει η ισραηλινή επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό προέκυψε από ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε ως απάντηση- διάψευση στη δήλωσή του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κέρμπι, ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έλαβε θετική ανταπόκριση από τις κυβερνήσεις των δύο εταίρων-κλειδιών της Ουάσιγκτον σχετικά με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Η προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας επηρεάστηκε άμεσα από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πηγές. Από το 2020, υπήρξαν προσπάθειες για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη, μετά τη συμφωνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να αναγνωρίσουν το Ισραήλ.

Exit mobile version