Ουγγαρία: Παραιτήθηκε η Πρόεδρος της χώρας Καταλίν Νόβακ – Είχε δώσει χάρη σε άνδρα που καταδικάστηκε για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης σε ίδρυμα για παιδιά.

Ουγγαρία: Παραιτήθηκε η Πρόεδρος της χώρας Καταλίν Νόβακ - Είχε δώσει χάρη σε άνδρα που καταδικάστηκε για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης σε ίδρυμα για παιδιά.

Η Πρόεδρος της Ουγγαρίας, Καταλίν Νόβακ, παραιτήθηκε το Σάββατο (10/02), μετά από αυξανόμενες πιέσεις λόγω της απόφασής της να χορηγήσει χάρη σε έναν άνδρα που καταδικάστηκε για συνέργεια στη συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης σε ίδρυμα για παιδιά. Η παραίτηση αυτή ήλθε μία εβδομάδα μετά τη απονομή της πολυσυζητημένης χάρης, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και απαιτήσεις για παραίτηση από την αντιπολίτευση.

Η Καταλίν Νόβακ, στενή σύμμαχος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ανακοίνωσε την παραίτησή της στην κρατική τηλεόραση, δηλώνοντας ότι έκανε λάθος με την απόφασή της να χορηγήσει τη χάρη και ότι η έλλειψη αιτιολογίας προκάλεσε αμφιβολίες για τη μηδενική ανοχή στην παιδεραστία.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προσπάθησε να περιορίσει την πολιτική ζημιά καταθέτοντας συνταγματική τροπολογία που αφαιρεί από τον Πρόεδρο το δικαίωμα να χορηγεί χάρη σε εγκλήματα που σχετίζονται με παιδιά, μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως μήνυμα προς την πρόσφατα παραιτηθείσα Πρόεδρο.

Exit mobile version