Αίγυπτος: Συνάντηση Αλ Σίσι και Ερντογάν στο Κάιρο

Αίγυπτος: Συνάντηση Αλ Σίσι και Ερντογάν στο Κάιρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο.

Στη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να επαναφέρουν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου σε πιο θετικά επίπεδα, εστιάζοντας κυρίως στην οικονομική συνεργασία και στην επίλυση της κατάστασης στη Γάζα. Σε κοινή δήλωσή τους, δεν αναφέρθηκαν σε θέματα όπως η διαμάχη για τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Αλ Σίσι ως “αδελφό του” και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Άγκυρα, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι αυτό θα σηματοδοτήσει μια νέα φάση στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε την ανυπομονησία του να επισκεφθεί την Τουρκία τον επόμενο Απρίλιο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στη Λιβύη, το Σουδάν και τη Σομαλία, δηλώνοντας την υποστήριξή τους προς την εδαφική ακεραιότητα αυτών των χωρών και τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή.

Η επίσκεψη των δύο προέδρων ολοκληρώθηκε με την υπογραφή κοινής δήλωσης για την επανέναρξη των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, που θα συνεδριάζει κάθε δύο χρόνια εναλλάξ στην Τουρκία και στην Αίγυπτο.

Exit mobile version