Βρετανικό Μουσείο: Επίδειξη μόδας στην αίθουσα που φιλοξενούνται τα γλυπτά του Παρθενώνα

Βρετανικό Μουσείο: Επίδειξη μόδας στην αίθουσα που φιλοξενούνται τα γλυπτά του Παρθενώνα

Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να φιλοξενήσει μια επίδειξη μόδας στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα το απόγευμα του Σαββάτου (17.2.2024) προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η επίδειξη μόδας πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ρούχων Erdem, η οποία ανήκει στον Erdem Moralioglu, τουρκοβρετανικής καταγωγής.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητα του χώρου για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ειδικά στο πλαίσιο της συζήτησης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Σε δήλωσή της για το θέμα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ανέφερε:

«Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία. Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει.

Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα Γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως» 

Exit mobile version