Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Ξανά υποψήφια για πρόεδρος της Κομισιόν

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Ξανά υποψήφια για πρόεδρος της Κομισιόν

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή της να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν. Παρά τις κρίσεις και τις εντάσεις που εμφάνισε η πρώτη της θητεία, είναι το φαβορί στην «κούρσα», με αναμενόμενη υποστήριξη από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.

Η προεκλογική της εκστρατεία αναμένεται να εστιάσει στα σχέδιά της για αύξηση των αμυντικών δαπανών της ΕΕ, προκειμένου να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην παγκόσμια σκηνή.

Αν και κάποτε θεωρήθηκε ως διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ, η φήμη της στη Γερμανία υπέστη πλήγμα λόγω των σκανδάλων που την συνόδευσαν ως υπουργό Άμυνας, με κατηγορίες για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και νεποτισμό.

Έτσι, με την βοήθεια του Βερολίνου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μεταπήδησε από το Βερολίνο στις Βρυξέλλες και με τις «πλάτες» προωθήθηκε για την προεδρία της Κομισιόν.

Παρόλα αυτά, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε σημαντική επιρροή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ παίζοντας καίριο ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας σε σύγκρουση με τη Ρωσία. Η θητεία της σκιαγραφήθηκε επίσης από το λεγόμενο σκάνδαλο Pfizergate, που αφορούσε συμφωνίες εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Exit mobile version