ΗΠΑ: Νέο βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για σχέδιο ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

ΗΠΑ: Νέο βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για σχέδιο ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Παρά τη διεθνή πίεση για άμβλυνση της υποστήριξής τους στο Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απαιτήσει “άμεση” κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προτείνοντας ένα εναλλακτικό κείμενο για μια ενδεχόμενη εκεχειρία υπό όρους.

Το σχέδιο ψηφίσματος που ζητούσε “άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία πρέπει να τηρείται από όλες τις πλευρές” έλαβε 13 ψήφους υπέρ, μια αποχή (από τη Βρετανία) και μια αρνητική ψήφο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το τρίτο αμερικανικό βέτο από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής Ριγιάντ Μανσούρ καταδίκασε το βέτο ως “ανεύθυνο και επικίνδυνο”, δηλώνοντας ότι δίνει στο Ισραήλ την αίσθηση της ατιμωρησίας. Ο πρεσβευτής της Αλγερίας, Αμάρ Μπεντζαμά, ρώτησε πώς θα κριθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την Ιστορία, κατηγορώντας τις για τα σημερινά λάθη που θα έχουν τίμημα για την περιοχή και τον κόσμο.

Το αλγερινό σχέδιο επίσης αντιτίθεται στον “αναγκαστικό εκτοπισμό του πληθυσμού των Παλαιστινίων αμάχων”, αντίθετα με την άποψη του Ισραήλ για απομάκρυνση των αμάχων ενόψει μιας επιχείρησης στη Ράφα, όπου συνωστίζονται 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι στη νότια τμήμα της Γάζας.

Exit mobile version