Νομοσχέδιο για τον νέο ποινικό κώδικα: Βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής από τον Φλωρίδη – Σήμερα η ψήφισή του

Νομοσχέδιο για τον νέο ποινικό κώδικα: Βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής από τον Φλωρίδη - Σήμερα η ψήφισή του

Σε νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις προέβη η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο για τον νέο ποινικό κώδικα. Ορισμένες από τις κύριες αλλαγές περιλαμβάνουν:

  1. Επέκταση της υποχρέωσης προκαταρτικής ή αυτεπάγγελτης προανάκρισης σε πλημμελήματα, όπως πλαστογραφία, απιστία και εκβίαση, με αρμοδιότητα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.
  2. Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.
  3. Αύξηση της προθεσμίας κλήτευσης των αστυνομικών από 5 σε 10 ημέρες, με αίτημα του κατηγορούμενου.
  4. Πρόβλεψη ότι το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα αποφασίζει για την κύρια ποινή και τις περιστάσεις που εξαρτώνται από αυτήν, ενώ οι τακτικοί Δικαστές θα αποφασίζουν για τους λόγους αύξησης ή μείωσης της ποινής.

Χθες το πρωί, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κατέθεσε τροπολογία για την επέκταση της υποχρέωσης διορισμού Συνηγόρου και σε πλημμελήματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα στη Βουλή και να ολοκληρωθεί με την ψήφισή του. Ωστόσο, μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν δηλώσει υποστήριξη προς το νομοσχέδιο, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα το καταψηφίσουν.

Exit mobile version