ΗΠΑ: Δικαστήριο στο Ιλινόι απαγόρευσε τη συμμετοχή του Τράμπ στα ψηφοδέλτια – Ασκήθηκε έφεση

ΗΠΑ: Δικαστήριο στο Ιλινόι απαγόρευσε τη συμμετοχή του Τράμπ στα ψηφοδέλτια - Ασκήθηκε έφεση

Δικαστής στην πολιτεία Ιλινόι αποφάσισε να απαγορευθεί η συμμετοχή του Ντόναλντ Τραμπ στο ψηφοδέλτιο των Ρεπουμπλικάνων κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη του υποψηφίου της παράταξης στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου., λόγω του ρόλου του Τραμπ κατά την αιματηρή εισβολή οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτής της απόφασης αναστέλλεται μέχρι να αποφανθούν ανώτερα δικαστήρια, δεδομένου ότι προβλέπεται η άσκηση έφεσης.

Αντιδράσεις δεν άργησαν να προκληθούν μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Η εκλογική εκστρατεία του Τραμπ τη χαρακτήρισε αντισυνταγματική, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση να ασκήσει έφεση.

Η δικαστής Πόρτερ τάχθηκε υπέρ των ψηφοφόρων του Ιλινόι που επιχειρηματολογούν πως ο Τραμπ πρέπει να απαγορευθεί να είναι υποψήφιος λόγω παραβίασης άρθρου της 14ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, καθώς συμμετείχε σε “στάση”.

Το ζήτημα θα κριθεί σε ανώτερα δικαστήρια, πάνω απ’ όλα από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο άκουσε επιχειρήματα για το εάν ο Τραμπ έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Άλλες αποφάσεις με παρόμοιο περιεχόμενο είχαν ληφθεί προηγουμένως από δικαστήρια στο Κολοράντο και το Μέιν, αλλά έχουν ανασταλεί μέχρι την εκδίκαση των εφέσεων.

Exit mobile version