Αϊτή: Μαζική απόδραση κρατουμένων από φυλακή – Τουλάχιστον 10 νεκροί

Αϊτή: Μαζική απόδραση κρατουμένων από φυλακή - Τουλάχιστον 10 νεκροί


Στη Pénitencier National, τη μεγαλύτερη φυλακή στην Αϊτή, σημειώθηκε μαζική απόδραση κρατουμένων τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, από επίθεση από βαριά οπλισμένες συμμορίες που προκάλεσε τραυματισμούς εντός της φυλακής.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (RNDDH), Πιερ Εσπεράνς, δήλωσε ότι καταμετρούν πολλά πτώματα φυλακισμένων και ότι μόνο περίπου εκατό κρατούμενοι παρέμειναν στη φυλακή μετά την επίθεση.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τουλάχιστον δέκα πτώματα γύρω από τη φυλακή, με κάποια από αυτά να φέρουν εμφανή τραύματα από σφαίρες. Ανέφερε επίσης ότι μπόρεσε να εισέλθει στη φυλακή, η πύλη της οποίας ήταν ανοικτή, και να δει ότι μέσα στο κέντρο κράτησης δεν υπήρχε σχεδόν κανείς.

Οι αρχές της Αϊτής καταδίκασαν τις επιθέσεις των εγκληματιών και δήλωσαν ότι η επίθεση προκάλεσε πολλούς τραυματισμούς μεταξύ των κρατουμένων και του προσωπικού της διοίκησης των φυλακών. Η χώρα παραμένει βυθισμένη σε σοβαρή κρίση, με πολιτικές, ανθρωπιστικές και ασφαλείας προκλήσεις μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021, με πολλές περιοχές να έχουν πέσει υπό τον έλεγχο πάνοπλων συμμοριών.

Exit mobile version