ΗΠΑ: Το Ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές

ΗΠΑ: Το Ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ομόφωνα να επιτρέψει στον Ντόναλντ Τραμπ να είναι υποψήφιος Προέδρου στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στο Κολοράντο για τις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Μια προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου στο Κολοράντο είχε απαγορεύσει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να συμμετάσχει στις εκλογές της πολιτείας τον Δεκέμβριο, βασιζόμενο σε διατάξεις του Συντάγματος λόγω της παραβίασης της 14ης Τροπολογίας (περί εξέγερσης). Το δικαστήριο κατηγόρησε τον Τραμπ για υποκίνηση των επεισοδίων στο Καπιτώλιο το 2021.

Η νομική ομάδα του Τραμπ είχε καταθέσει έφεση εναντίον της απόφασης.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ δεν επηρεάζει μόνο τη συμμετοχή του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές του Κολοράντο, αλλά και την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές.

Ο Τραμπ έχει επίσης αποκλειστεί από τη συμμετοχή στις προκριματικές εκλογές του Μέιν και του Ιλινόι, επικαλούμενος την παραβίαση της 14ης Τροπολογίας σχετικά με την εξέγερση. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων των δύο αυτών Πολιτειών είχαν τεθεί σε αναστολή μέχρι την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για το Κολοράντο.

Η απόφαση έρχεται μία ημέρα πριν από την «Σούπερ Τρίτη», όπου διεξάγονται προκριματικές εκλογές σε 16 Πολιτείες των ΗΠΑ για την επιλογή των υποψηφίων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών. Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ του, ο Τραμπ σχολίασε μέσω ανάρτησης στο δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το «Truth Social», αναφέροντας: «Μεγάλη νίκη για την Αμερική».

Exit mobile version