Μητσοτάκης στο TikTok: Νομοσχέδιο που εξασφαλίζει ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες για όλους τους πολίτες

Μητσοτάκης στο TikTok: Νομοσχέδιο που εξασφαλίζει ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες για όλους τους πολίτες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μέσω ανάρτησής του στο TikTok τη σημασία του νέου νομοσχεδίου για τις παραλίες. Το νέο νομοσχέδιο, όπως εξήγησε, διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές για όλους τους πολίτες και προβλέπει αυστηρότερα πρόστιμα για τις παραβιάσεις του νόμου και την καταπάτηση των παραλιών.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο δεν ασχολείται με πολεοδομικά ζητήματα, καθώς η απόσταση 50 μέτρων από την γραμμή του αιγιαλού για την κατασκευή δεν αλλάζει. Έτσι, δεν επηρεάζει κανέναν που αφορά τους όρους δόμησης. Εκεί όπου η δόμηση δεν επιτρεπόταν, δεν θα επιτρέπεται και στο μέλλον.

Ο νόμος επίσης διασφαλίζει ότι το 70% της έκτασης της παραλίας πρέπει να παραμένει ελεύθερο, με ελάχιστη απόσταση 4 μέτρων από τον αιγιαλό. Για τις παραλίες σε περιοχές NATURA, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 85%, επιτρέποντας την τοποθέτηση ξαπλώστρων μόνο στο 15% της παραλίας. Επιπλέον, δημιουργούνται “απάτητες παραλίες” ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας, όπου δεν επιτρέπεται καμία εκμετάλλευση ή τοποθέτηση ξαπλώστρων.

Η εισαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την άδεια χρήσης των παραλιών αποτρέπει την εκμετάλλευση του συστήματος και εξασφαλίζει δίκαιη κατανομή των αδειών. Οι κάτοχοι άδειας θα έχουν επίσης υποχρεώσεις, όπως η καθαριότητα της παραλίας, η διασφάλιση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και η παρουσία ναυαγοσώστη.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί με αυστηρότερους ελέγχους και θα επιβάλλονται σκληρά πρόστιμα στους παραβάτες, συμπεριλαμβανομένου και του κλεισίματος της επιχείρησης.

Exit mobile version