Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μέσα και έξω από την Βουλή

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μέσα και έξω από την Βουλή

Σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, η αντιπαράθεση γύρω από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια φτάνει στο αποκορύφωμά της. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με διαδηλώσεις στους δρόμους, όπου συμμετέχουν φοιτητές, εκπαιδευτικοί και άλλα τμήματα της κοινωνίας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.

Αναμένεται μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή επίσης των πανεπιστημιακών ομοσπονδιών και των διοικητικών υπαλλήλων. Επιπλέον, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχουν κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00.

Στη Βουλή, η αντιπαράθεση αναμένεται να ενταθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το μεσημέρι. Αμέσως μετά, αναμένεται να πάρουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία έχει ζητηθεί από την αντιπολίτευση. Η ώρα της ψηφοφορίας προσδιορίζεται περίπου στις 19:30, ανάλογα με την έκβαση της συζήτησης.

Το νομοσχέδιο συζητείται στη Βουλή από την Τετάρτη, με την αντιπαράθεση να εστιάζεται τόσο στο περιεχόμενο του όσο και στην συνταγματικότητά του. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επισημαίνοντας ότι αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα, καθώς το άρθρο 16 απαγορεύει τη λειτουργία τους στην Ελλάδα, ενώ η τριτοβάθμια εκπαίδευση υπηρετείται μόνο από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Exit mobile version