Νομισματική κρίση στην Αίγυπτο: Κατέρρευσε το νόμισμα (λίρα), είσοδος στο ΔΝΤ με δάνειο 9 δισ. δολάρια

Νομισματική κρίση στην Αίγυπτο: Κατέρρευσε το νόμισμα (λίρα), είσοδος στο ΔΝΤ με δάνειο 9 δισ. δολάρια


Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την Τετάρτη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λίγες ώρες μετά την κατάρρευση του νομίσματός της και την αύξηση των επιτοκίων κατά 600 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, η Αίγυπτος εξασφάλισε ένα ακόμη δάνειο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αυξάνοντας έτσι το συνολικό ποσό των δανείων από το ΔΝΤ σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ταμείου.

Η Αίγυπτος έχει δηλώσει στο παρελθόν τη πρόθεσή της να ακολουθήσει μια πιο ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία, αναζητώντας την καλύτερη δυνατή διαχείριση του νομίσματός της κάθε φορά που η λίρα αδυνατούσε, ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης εδώ και χρόνια. Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου εξέφρασε την πεποίθησή της ότι οι κινήσεις της υποστηρίζονται από τη σταθερή στήριξη πολυμερών και διμερών εταίρων, και δήλωσε ότι έχει εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της έλλειψης συναλλάγματος.

Τα διεθνή ομόλογα της Αιγύπτου εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία με το ΔΝΤ, με τα ομόλογα με μεγαλύτερης διάρκειας να αυξάνονται κατά περίπου 4 σεντς πριν υποστούν κάποια πτώση. Τελικά, τα ομόλογα αποκατέστησαν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους, με το ομόλογο που λήγει το 2047 να ανεβαίνει κατά 0,2 σεντς στα 79,9 σεντς, έπειτα από μια άνοδο έως τα 83,5 σεντς, σύμφωνα με δεδομένα του Tradeweb.

Exit mobile version