Ιράν: Συνελήφθησαν δύο γυναίκες που χόρεψαν δημοσίως

Ιράν: Συνελήφθησαν δύο γυναίκες που χόρεψαν δημοσίως

Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από ιρανικά μέσα ενημέρωσης, δύο νεαρές γυναίκες συνελήφθησαν στο Ιράν μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο όπου φαίνονται να χορεύουν προκειμένου να γιορτάσουν την άφιξη του περσικού Νέου Έτους. Το εν λόγω βίντεο, που εξαπλώθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσίαζε τις δύο γυναίκες να χορεύουν στην πλατεία Τατζρίς στη βόρεια Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο εισαγγελέας της Τεχεράνης εξέδωσε εντολή για τη σύλληψη των δύο γυναικών, καθώς κατηγορήθηκαν για παραβίαση των κοινωνικών κανόνων. Οι δύο γυναίκες είχαν ντυθεί ως Χατζί Φιρούζ, ένας φανταστικός χαρακτήρας που συνδέεται με την παράδοση του Νορούζ, της ιρανικής γιορτής του Νέου Έτους που φέτος εορτάζεται στις 20 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο που επικρατεί στο Ιράν, ο χορός σε δημόσιους χώρους, ειδικά ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες ή μόνο μεταξύ γυναικών, θεωρείται παράβαση των κοινωνικών κανόνων. Στο παρελθόν, παρόμοια περιστατικά έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τις αρχές, ιδίως μετά από το κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε μετά τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας το 2022, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία για μη συμμόρφωση με τους επίσημους ενδυματολογικούς κανόνες.

Exit mobile version