Ταραχές στην Αϊτή: Πυροβολισμοί κοντά στο προεδρικό μέγαρο

Ταραχές στην Αϊτή: Πυροβολισμοί κοντά στο προεδρικό μέγαρο

Σοβαρά επεισόδια κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Αϊτής έρχονται στο προσκήνιο, καθώς η χώρα της Καραϊβικής βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κύματος βίας που έχει εξαπλωθεί εν τη απουσία του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.

Το πρακτορείο ειδήσεων EFE μεταδίδει ότι αυτές οι επιθέσεις συνέβησαν στη συνεχιζόμενη έλλειψη του πρωθυπουργού Ανρί, με τις αρχές να κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν συμμορίες απελευθέρωσαν κρατούμενους από φυλακές, με περισσότερους από 10.000 κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός Ανρί βρίσκεται εκτός της χώρας σε ταξίδι στην Κένυα για συνομιλίες σχετικά με την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης που θα στηρίξει τις αϊτινές υπηρεσίες ασφαλείας στον αγώνα τους ενάντια στις συμμορίες.

Ο Αριέλ Ανρί, που ανέλαβε την κυβέρνηση μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2022, είχε δεσμευτεί για μια πολιτική μετάβαση τον Φεβρουάριο, αλλά υποστήριξε ότι πρέπει να αποκατασταθεί πρώτα η δημόσια τάξη για να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καλέσει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε “επείγουσα” πολιτική μετάβαση, καθώς οι συμμορίες έχουν καταφανώς ως στόχο την ανατροπή του.

Λόγω των ταραχών, ο Αριέλ Ανρί παραμένει εκτός της Αϊτής και βρίσκεται επί του παρόντος στο Πουέρτο Ρίκο.

Exit mobile version