H Αλ Κάιντα της Υεμένης ανακοίνωσε τον θάνατο του ηγέτη της Χαλίντ Μπατάρφι

H Αλ Κάιντα της Υεμένης ανακοίνωσε τον θάνατο του ηγέτη της Χαλίντ Μπατάρφι

Η Αλ Κάιντα στην Υεμένη ανακοίνωσε χθες Κυριακή τον θάνατο του ηγέτη της, Χαλίντ Μπατάρφι, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια του θανάτου του, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης της δραστηριότητας των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο SITE Intelligence Group.

Το υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα περιείχε εικόνες από την κηδεία του Μπατάρφι, όπου το πτώμα του ήταν τυλιγμένο με τη σημαία της Αλ Κάιντα. Ένας μαχητής της οργάνωσης σε ένα βίντεο που αναπαράχθηκε από το SITE Intelligence Group δήλωσε ότι ο Μπατάρφι “έχασε τη ζωή του ενώ περίμενε υπομονετικά την ανταμοιβή του και διεξήγαγε ιερό πόλεμο.”

Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), που δημιουργήθηκε το 2009 από τη συγχώνευση των βραχιόνων της Αλ Κάιντα στην Υεμένη και στη Σαουδική Αραβία, θεωρείται από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ το πιο επικίνδυνο παρακλάδι του εξτρεμιστικού σουνιτικού δικτύου.

Ο Μπατάρφι ανέλαβε την ηγεσία της ΑΚΑΧ τον Φεβρουάριο του 2020, μετά τον θάνατο του προκατόχου του σε αεροπορική επίθεση από αμερικανικό UAV στην Υεμένη. Ο Μπατάρφι είχε χαρακτηριστεί διεθνής τρομοκράτης από την Ουάσιγκτον το 2018.

Μετά τον θάνατό του, η ΑΚΑΧ ανέθεσε τη θέση του αρχηγού στον Άτεφ αλ Αουλάκι, σύμφωνα με το SITE Intelligence Group. Ο Αλ Αουλάκι είχε εμφανιστεί τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2023 σε ένα βίντεο καλώντας μέλη σουνιτικών φυλών να ενταχθούν στην οργάνωση.

Η ΑΚΑΧ έχει εκμεταλλευτεί το χάος που επικρατεί στην Υεμένη από το 2014, λόγω του πολέμου μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και των ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Exit mobile version