Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Αριέλ Ανρί

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Αριέλ Ανρί

Ο πρόεδρος της κοινότητας των κρατών της Καραϊβικής (CARICOM), ο πρόεδρος της Γουιάνας, Ιρφάν Αλί, ανακοίνωσε χθες την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αϊτής, Αριέλ Ανρί.

Ο κ. Ανρί, ο οποίος διορίστηκε από τον πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ, λίγο πριν από τη δολοφονία του το 2021, δεν ήταν εκλεγμένος στη θέση του πρωθυπουργού. Υποτίθεται ότι θα παρέδιδε την εξουσία τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι εκλογές στην Αϊτή αναβλήθηκαν εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται σε πολιτική αβεβαιότητα.

Οι επιθέσεις που δέχθηκε η Αϊτή από παραστρατιωτικές ομάδες τις τελευταίες εβδομάδες επιδιώκουν να ανατρέψουν τον Ανρί και να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στη χώρα.

Η ανακοίνωση της παραίτησης του Αριέλ Ανρί έγινε σε έκτακτη σύνοδο ηγετών της περιοχής στην Τζαμάικα, όπου συζητήθηκε το πλαίσιο μετάβασης στην πολιτική εξουσία στην Αϊτή. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καλέσει για την επιτάχυνση αυτής της μετάβασης, προτείνοντας τη δημιουργία ενός μεταβατικού «προεδρικού συμβουλίου» που θα οδηγήσει τη χώρα προς εκλογές.

Exit mobile version