Η απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να ακυρώσει την προσδοκία για έκτακτη χρηματική ενίσχυση προς τους πιο ευάλωτους πολίτες, που είχε διαμορφωθεί εβδομάδες πριν, προκάλεσε αμηχανία στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και έθεσε ερωτήματα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας και το πολιτικό της μέλλον.
Στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε την πιθανότητα χρηματικής ενίσχυσης στο μέλλον, αλλά επέμεινε πως αυτό θα αξιολογηθεί στο τέλος του έτους, εξέφρασε την ανάγκη να εφαρμοστούν μέτρα λιτότητας λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο προϋπολογισμός, και δήλωσε πως θα ήταν εύκολο να υποσχεθεί έκτακτες ενισχύσεις εξαιτίας των επικείμενων εκλογών, αλλά προτίμησε να ακολουθήσει τον δρόμο της οικονομικής λογικής.
Ωστόσο, αυτά τα επιχειρήματα δεν αποδίδουν επαρκώς γιατί, παρά την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης ότι η οικονομία βρίσκεται σε διαρκή ανάκαμψη, επιλέχθηκε η μη επανάληψη της χρηματικής ενίσχυσης, ειδικά λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές, ενώ πέρυσι είχε δοθεί ένα άτυπο δώρο σε ορισμένους συνταξιούχους και είχε δοθεί επίσης ένα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.
Η αμηχανία των βουλευτών αυξάνεται διαρκώς, καθώς αντιμετωπίζουν την αντίδραση των πολιτών για την μεγάλη αύξηση των τιμών λόγω του επικρατούντος πληθωρισμού. Κάθε μήνα αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει περισσότερα για να τους προστατέψει και να υποστηρίξει τους πιο ευάλωτους.
Οι οικονομικοί ειδικοί προβλέπουν μια μείωση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, αλλά εξακολουθεί να παραμένει υψηλός, και τα προϊόντα να είναι δυσπρόσιτα για πολλούς. Επιπλέον, τα στοιχεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος δείχνουν μια καθυστέρηση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Αυτό υποδεικνύει ότι ενώ η κυβέρνηση διατηρεί τη δημοσιονομική ισορροπία, η κατάσταση δεν είναι αποτελεσματική για τον μέσο πολίτη.