Πορτογαλία: Γενική απεργία πραγματοποιούν οι δημοσιογράφοι

Πορτογαλία: Γενική απεργία πραγματοποιούν οι δημοσιογράφοι

Οι δημοσιογράφοι στην Πορτογαλία απεργούν για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια λόγω των χαμηλών μισθών και της εργασιακής ανασφάλειας σε έναν κλάδο που αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν όταν η Global Media, ένας από τους κορυφαίους ομίλους μέσων ενημέρωσης στην Πορτογαλία, ανακοίνωσε τα νέα σχέδιά της για απολύσεις περίπου 20 εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 10 δημοσιογράφων.

Το πορτογαλικό δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο Lusa σταμάτησε τη μετάδοση τηλεγραφημάτων από τα μεσάνυχτα, ανακοινώνοντας το συνδικάτο δημοσιογράφων. Περισσότερα από είκοσι ΜΜΕ επηρεάζονται από την απεργία.

Το σωματείο δημοσιογράφων, που διοργανώνει την απεργία, υπογραμμίζει ότι η εργασιακή ανασφάλεια και οι χαμηλοί μισθοί αποτελούν εμπόδιο στο δικαίωμα των πολιτών για ενημέρωση.

Οι δημοσιογράφοι απαιτούν κυρίως αυξήσεις μισθών για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και να συμμορφωθούν με την εργατική νομοθεσία σχετικά με τις υπερωρίες. Πολλές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε Λισαβόνα, Πόρτο και Κοΐμπρα.

Η προηγούμενη «γενική απεργία» δημοσιογράφων στην Πορτογαλία πραγματοποιήθηκε το 1982.

Exit mobile version