Ισλανδία: Συνεχίζει τις εκρήξεις το ηφαίστειο της χερσονήσου Ρέικιανες

Ισλανδία: Συνεχίζει τις εκρήξεις το ηφαίστειο της χερσονήσου Ρέικιανες

Το ηφαίστειο της χερσονήσου Ρέικιανες της Ισλανδίας εξερράγη για τέταρτη φορά από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισλανδικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, εκτοξεύοντας πύρινη λάβα στον αέρα.

Οι ισλανδικές αρχές προειδοποιούσαν εδώ και εβδομάδες ότι η έκρηξη του ηφαιστείου που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ ήταν πιθανή.

Αυτή είναι η έβδομη έκρηξη του ηφαιστείου από το 2021.

Η τελευταία έκρηξη είχε σημειωθεί στις αρχές του Φεβρουαρίου, κατά την οποία η λάβα είχε προκαλέσει καταστροφές σε δρόμους και αγωγούς, αφήνοντας χωρίς θέρμανση 20.000 ανθρώπων. Κατά την έκρηξη του Ιανουαρίου, η λάβα είχε κάψει σπίτια σε αλιευτική κωμόπολη.

Η Ισλανδία βρίσκεται ανάμεσα στις ευρασιατική και βορειοαμερικανική τεκτονικές πλάκες, κάτι που την καθιστά σεισμογενές και ηφαιστειογενές, καθώς οι δύο πλάκες κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Οι εκρήξεις ηφαιστείων στη χερσόνησο Ρέικιανες είναι συνήθως περιορισμένες και δεν προκαλούν μεγάλη διάχυση στάχτης στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η δραστηριότητα ενδέχεται να συνεχιστεί για δεκαετίες, ενώ οι αρχές της Ισλανδίας έχουν ξεκινήσει την κατασκευή αναχωμάτων για την αποκατάσταση της φλεγόμενης λάβας και την προστασία κατοικιών και υποδομών.

Η Ισλανδία φιλοξενεί περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια. Το 2010, οι συνέπειες της έκρηξης του ηφαιστείου Eyafjallajokull είχαν επηρεάσει εκτεταμένες περιοχές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα την ακύρωση 100.000 πτήσεων και την αναγκαστική μετακίνηση εκατοντάδων ανθρώπων.

Exit mobile version