Μητσοτάκης: Στην Αίγυπτο με την πρόεδρο της Κομισιόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, του Βελγίου και της Αυστρίας – Συμφωνία ενάντια στο προσφυγικό κύμα από την Αφρική

Μητσοτάκης: Στην Αίγυπτο με την πρόεδρο της Κομισιόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, του Βελγίου και της Αυστρίας - Συμφωνία ενάντια στο προσφυγικό κύμα από την Αφρική

Στην Αίγυπτο μεταβαίνουν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου και της Αυστρίας, για μια σημαντική συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρίσκεται μια συμφωνία μεταξύ των Βρυξελλών και του Καΐρου για ένα πακέτο στήριξης που υπερβαίνει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης και των αυξημένων μετακινήσεων πληθυσμών.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, εκφράζει την πεποίθησή του για μια συμφωνία που θα αντιμετωπίσει τις ρίζες του προβλήματος.

Αυτή η συνάντηση έρχεται τέσσερις μήνες μετά τη Διάσκεψη για τη Γάζα, στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για μια ευκαιρία για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο σε Συνολική και Στρατηγική εταιρική σχέση.

Κοινή δήλωση ΕΕ-Αίγυπτου αναμένεται να υπογραφεί ανάμεσα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ θα εξεταστούν θέματα όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οικονομική σταθερότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Ειδικά για το μεταναστευτικό, η ΕΕ επιδιώκει στενή συνεργασία με την Αίγυπτο, με την Ελλάδα να έχει ήδη συνάψει συμφωνία με την Αίγυπτο από το 2022 για θέματα μετανάστευσης και κινητικότητας.

Exit mobile version