Moody’s: Η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου παραμένει στην κατηγορία Ba1

Moody’s: Η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου παραμένει στην κατηγορία Ba1


Η Moody’s διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία Ba1, η οποία είναι μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ταυτόχρονα, διατήρησε τις προοπτικές της οικονομίας σταθερές (stable outlook).

Η ανακοίνωση της Moody’s αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την ευάλωτη φύση ορισμένων τομέων όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία. Επιπλέον, η οικονομία είναι ευαίσθητη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς και χρειάζεται περαιτέρω βελτιώσεις στην οικονομική ανθεκτικότητα.

Η Moody’s προβλέπει ότι η συνέχιση της οικονομικής πολιτικής και η δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση, σε συνδυασμό με την επιτυχή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της οικονομίας. Επιπλέον, η ταχύτερη αλλαγή στην οικονομική δομή που συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής ανθεκτικότητας θα ήταν θετική για την πιστοληπτική ικανότητα.

Ωστόσο, η Moody’s προειδοποιεί ότι μια ενδεχόμενη επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας ή μια αντίστροφη πολιτική προσέγγιση θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα. Επίσης, μια κλιμάκωση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αρνητικά την αξιολόγηση.

Η Moody’s επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει ορατές βελτιώσεις στους θεσμούς της και στη διακυβέρνησή της, καθώς και στους τομείς των επενδύσεων και του τραπεζικού τομέα. Παρόλα αυτά, το χρέος παραμένει υψηλό και η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Exit mobile version