Ελβετία: Ο Μάρσελ Ντέτλινγκ εξελέγη αρχηγός του ακροδεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος SVP

Ελβετία: Ο Μάρσελ Ντέτλινγκ εξελέγη αρχηγός του ακροδεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος SVP

Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) – γνωστό επίσης ως Δημοκρατική Ένωση Κέντρου (UDC) στα γαλλικά και τα ιταλικά – ανέδειξε χθες νέο αρχηγό του, τον Μάρσελ Ντέτλινγκ, σε διαδικασία που είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Η εκλογή του έγινε ομόφωνα σε συνέλευση αντιπροσώπων στο Λάνγκενταλ της βόρειας Ελβετίας.

Ο Ντέτλινγκ, 43 ετών, βουλευτής που εκπροσωπεί το καντόνι Σβιτς, ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, η οποία οδήγησε σε θρίαμβο τον περασμένο Οκτώβριο.

Στην ομιλία του ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Δεν θα επιτρέψουμε παρενοχλήσεις από ξένους ηγέτες», δεσμεύτηκε μετά την εκλογή του. «Στην Ελβετία κυβερνά ο λαός και όχι οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες».

Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα, που εξελίχθηκε από ένα αγροτικό κόμμα στο γερμανόφωνο τμήμα της Ελβετίας σε μια μεγάλη πολιτική δύναμη, εστιάζει σε τρία κύρια θέματα: τη μετανάστευση, το δικαίωμα ασύλου και την παραδοσιακή ουδετερότητα.

Ο προηγούμενος ηγέτης της ακροδεξιάς στην Ελβετία, Μάρκο Κιέζα, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του. Κατάφερε να οδηγήσει το κόμμα σε μία από τις καλύτερες εκλογικές επιδόσεις στην ιστορία του, με ποσοστό 28% και επιπλέον εννέα έδρες στην Κάτω Βουλή.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας αποτελείται από επτά μέλη, με τα τέσσερα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα να εκπροσωπούνται σε αναλογία 2-2-2-1. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση και συλλογική ευθύνη.

Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα εκπροσωπείται στην τρέχουσα κυβέρνηση από τον υπουργό Οικονομίας Γκι Παρμελέν και τον υπουργό Περιβάλλοντος Άλμπερτ Ρέστι.

Exit mobile version