Βουλή: Σήμερα κατατίθεται η πρόταση δυσπιστίας

Βουλή: Σήμερα κατατίθεται η πρόταση δυσπιστίας

Σήμερα, Τρίτη 26 Μαρτίου, αναμένεται η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, σε συνέχεια των αποκαλυπτικών στοιχείων για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Όπως έγινε γνωστό από την πρώτη στιγμή, την πρόταση προτίθενται να υποστηρίξουν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Η νέα Αριστερά, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Ο Όρος “πρόταση δυσπιστίας” χρησιμοποιείται για την πρόταση που κατατίθεται από ένα ή περισσότερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων με σκοπό να ανατρέψει την εμπιστοσύνη που έχει η κυβέρνηση ή ένα από τα μέλη της. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογραφεί από τουλάχιστον ένα έκτο (1/6) των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Μετά την κατάθεση της πρότασης, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Στη συνέχεια, η συζήτηση ξεκινά δύο ημέρες μετά την υποβολή της πρότασης και ολοκληρώνεται το αργότερο στις 24:00 της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία. Οι ομιλίες στη συζήτηση γίνονται ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων, με την αρχή να γίνεται από δύο βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας, πρέπει να έχει ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (151 βουλευτές).

Exit mobile version