Σχολική βία: θύτες γένους… θηλυκού!

Σοκαριστικά είναι τα ευρήματα των καταγραφών σχολικής βίας, είτε πρόκειται για σωματική βία είτε για bullying, με τις υποθέσεις να εκτοξεύονται στα ύψη τα τελευταία χρόνια! Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Χαμόγελο του Παιδιού για τα έτη 2022-2023, περίπου 1 στα 3 παιδιά, δηλαδή το 32,4%, σε όλη τη χώρα, έχει δεχθεί σχολικό εκφοβισμό. Η έρευνα συμπεριέλαβε 2.293 παιδιά σε όλη την Ελλάδα και έδειξε ότι θύματα της σχολικής βίας είναι κυρίως τα κορίτσια. Ωστόσο, το φύλο του θύτη δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο της έρευνας.

Εν τούτοις, στο φως της δημοσιότητας έρχονται ολοένα και περισσότερα περιστατικά ενδοσχολικής βίας μεταξύ μαθητριών.

Περιστατικά σχολικής βίας

Νέο περιστατικό σχολικής βίας σημειώθηκε μεταξύ μαθητριών Γυμνασίου στον Πύργο, την Πέμπτη 28 Μαρτίου. Οι δυο 14χρονες μαθήτριες, για άγνωστο λόγο, πιάστηκαν στα χέρια ανταλλάσσοντας γροθιές και κλωτσιές μπροστά στα έκπληκτα μάτια των συμμαθητών τους. Το επεισόδιο καταγράφηκε από τα κινητά κάποιων μαθητών, ορισμένοι από τους οποίους επιχείρησαν να σταματήσουν τον ξυλοδαρμό.

Το περιστατικό σημειώθηκε μια μόλις μέρα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό που δέχτηκε μια 14χρονη μαθήτρια από πέντε συμμαθήτριές της στην Λαμία. Η άτυχη μαθήτρια δέχτηκε ξαφνική επίθεση στην πλατεία Αλέκου Κοντόπουλου (Καράβι). Σύμφωνα με πληροφορίες, κυκλοφόρησε το αντίστοιχο βίντεο στο Διαδίκτυο όπου φαίνεται η επίθεση που δέχτηκε η 14χρονη.

Τα περιστατικά, όμως, δεν σταματάνε εκεί. Λίγες ημέρες πριν, στις 23 Μαρτίου, έλαβε τόπο ακόμη ένα περιστατικό ακραίας ενδοσχολικής βίας στην Πάτρα. Αυτή τη φορά θύμα bullying ήταν και πάλι μια 14χρονη. Στην άτυχη μαθήτρια, όπως κατήγγειλε η μητέρα της, επιτέθηκε μια μαθήτρια στο προαύλιο του σχολείου, η οποία της επιτέθηκε, την έπιασε από τα μαλλιά και την έσυρε στο έδαφος. Το σοκαριστικό βίντεο δείχνει τη μαθήτρια να τη σέρνει από τα μαλλιά και να επιχειρεί να τη ρίξει στη θάλασσα.

Η μητέρα της 14χρονης ανέφερε: «Είναι μια κατάσταση που συμβαίνει εδώ και μήνες τώρα. Μια ομάδα παιδιών λένε στο κορίτσι μου διάφορα για την οικογένεια της και την κοροϊδεύουν σε καθημερινή βάση. Έχουμε ειδοποιήσει τον διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για το τι γίνεται, αλλά δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Έφτασαν πλέον στο σημείο να αποβάλουν τα δικά μου παιδιά που είναι τα θύματα αυτής της κατάστασης, ενώ και εγώ η ίδια έχω δεχθεί στο παρελθόν απειλές από γονείς των παιδιών αυτών»

Η υπόθεση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά το ακραίο bullying που δέχτηκε μια 14χρονη μαθήτρια από συμμαθήτριές της στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Μάλιστα, οι δυο συμμαθήτριές της τής έστελναν απειλητικά μηνύματα όπως «Θα περάσεις κόλαση, θα γίνει ο τάφος σου». Η άτυχη 14χρονη βίωνε μαρτυρικές στιγμές στα χέρια των 2 κακοποιητριών της, καθώς φαίνεται ότι την ευτέλιζαν, τις έδιναν εντολές να τις δένει τα κορδόνια, ακόμη και να τις φέρνει φαγητό. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, Γιώργο Κωστακόπουλο, στην υπόθεση αυτή: «Έχουμε λεκτική βία, αδικήματα μέσω διαδικτύου, παραβίαση προσωπικός δεδομένων και εξαναγκασμό σε πράξεις».

Το περιστατικό αυτό θυμίζει έντονα το άγριο bullying στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου 3 ανήλικες μαθήτριες ξυλοκόπησαν 14χρονη συμμαθήτριά τους. Συγκεκριμένα, καθώς οι μαθήτριες ασκούσαν σωματική βία στην άτυχη 14χρονη, μια από αυτές βιντεοσκοπούσε την πράξη στο κινητό της τηλέφωνο. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το περιστατικό έλαβε τόπο στο πάρκο του “Ευκάλυπτου”, στο Κομμένο Μπεντένι, μετά το τέλος σχολικής εκδρομής. Η μαθήτρια κατήγγειλε ότι η 12χρονη και οι δυο 13χρονες την εξύβρισαν, την απείλησαν και την χτύπησαν με τα χέρια τους, προκαλώντας της σωματικές βλάβες. Οι τρεις μαθήτριες συνελήφθησαν για σωματικές βλάβες, απειλή, εξύβριση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ενώ ταυτόχρονα συνελήφθησαν και τρεις γονείς για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Στην Κρήτη, ωστόσο, τα περιστατικά δεν σταματάνε εκεί. Λίγο καιρό πριν, στις 23 Σεπτεμβρίου, ξανά στο Ηράκλειο Κρήτης, μια 15χρονη βασάνισε έναν 13χρονο. Στο επίμαχο βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε, δείχνει την κακοποιήτρια να χτυπάει τον 13χρονο ενώ στη συνέχεια επιχειρεί να τον πιάσει από τον λαιμό. Ο νεαρός μαθητής φαίνεται να την παρακαλά να σταματήσει, ενώ η ίδια φωνάζει «Δεν θα μου φωνάζεις εμένα, έτσι;»

Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της οικογένειας του 13χρονου, Μάνο Δρακωνάκη, το περιστατικό διαδραματίστηκε έξω από το σχολικό συγκρότημα που φοιτούν τα παιδιά, στο κέντρο του Ηρακλείου.

Στις 23 Ιανουαρίου 2024, γνωστοποιήθηκε το τραυματικό βίωμα που ζούσε μια μαθήτρια από την ηλικία του Δημοτικού. Η νεαρή μαθήτρια Γυμνασίου από τα Χανιά, αυτοτραυματίστηκε σε συνέχεια ενός συνεχόμενου cyber bullying που δεχόταν από το δημοτικό. Ορισμένες συμμαθήτριές της την είχαν στοχοποιήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την εκβίαζαν, την έβριζαν και της προκάλεσαν ισχυρά ψυχολογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να την οδηγήσουν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας.

Η υπόθεση της μαθήτριας που μαρτυρούσε επί σειρά ετών από τις συμμαθήτριές της γνωστοποιήθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο Χανίων σχετικά με το bullying και το πρόσφορο έδαφος που βρίσκει στο διαδίκτυο.

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 συνελήφθησαν τρεις μαθήτριες Γυμνασίου από το Ηράκλειο για την απειλή και τον ξυλοδαρμό συμμαθήτριάς τους. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι τρεις μαθήτριες επιτέθηκαν στη συμμαθήτριά τους μετά τη λήξη σχολικού περιπάτου, όπου την εξύβρισαν, την απείλησαν και την χτύπησαν στο κεφάλι. Το συμβάν κατήγγειλε η μητέρα της στην Αστυνομία, αποκαλύπτοντας ότι η πράξη είχε βιντεοσκοπηθεί. Μαζί με τις τρεις ανήλικες μαθήτριες συνελήφθησαν και οι γονείς τους.

Στις 20 Νοεμβρίου 2023 καταγράφηκε μια παρόμοια υπόθεση άγριας ενδοσχολικής βίας, αυτή τη φορά στο Περιστέρι Αττικής. Θύμα του ξυλοδαρμού ήταν μια 14χρονη που ξυλοκόπησαν συμμαθήτριές της. Και σε αυτή την περίπτωση, οι μαθήτριες βιντεοσκοπούσαν την πράξη τους. Κατά τη διάρκεια του βίντεο, η 14χρονη μαθήτρια φαίνεται πεσμένη στο έδαφος ενώ ταυτόχρονα δέχεται σωματική βία και από τις τρεις συμμαθήτριές της, στο προαύλιο του σχολείου.

Μάλιστα, το ένα από τα ανήλικα κορίτσια κρατούσε ακινητοποιημένη την 14χρονη ώστε να μη σηκωθεί ενώ η φίλη της, την έσερνε από τα μαλλιά, τη χτύπαγε και της έριχνε γροθιές στην πλάτη. Κατά τη διάρκεια του ξυλοδαρμού, η άτυχη 14χρονη επιχειρεί να διαφύγει αλλά ξαφνικά δέχεται δυνατές κλωτσιές στα πόδια. Σύμφωνα με την ίδια, οι συμμαθήτριές της την απειλούσαν λέγοντάς της «Θα σε αποτελειώσουμε».

Νωρίτερα, στις 27 Μαρτίου του 2023, καταγράφηκε μια νέα υπόθεση bullying στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Θύμα του ξυλοδαρμού ήταν μια μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου, στην οποία άσκησαν σωματική βία κάποιες κοπέλες. Σύμφωνα με τη μητέρα του θύματος, η κόρη της είχε πέσει θύμα δυο ακόμη ξυλοδαρμών, ενώ διαρκώς της έκαναν bullying. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ενέδρα που της έστησαν οι κοπέλες κοντά σε μια πιτσαρία, πίσω από το δημαρχείο. Η μια κοπέλα την τραβούσε από τα μαλλιά και η άλλη τη χτυπούσε στο κεφάλι. Μια τρίτη κοπέλα φαίνεται να βιντεοσκοπούσε το συμβάν, το οποίο ανήρτησαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας Αθανάσιο Χατζάκο.

Οι παραπάνω είναι ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού με θύτη θηλυκού γένους. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες υποθέσεις αποτελούν μια καταγραφή όπου οι μαθήτριες εμπλέκονται άμεσα στη σωματική βία δίχως να έχουν συμπεριληφθεί οι περιπτώσεις όπου αποτελούν ηθικό αυτουργό ή/και προτρέπουν άλλους συμμαθητές τους σε βίαιες πράξεις.

Ο αριθμός των περιστατικών είναι τέτοιος, όπου πλέον θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί δεν υπάρχει συζήτηση στο δημόσιο διάλογο για τη τοξική θηλυκότητα.


Η έρευνα από το Χαμόγελο του Παιδιού
Η δράση του πανελλήνιου σχολικού δικτύου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας παρέχει στα παιδιά μια ειδική ψηφιακή πλατφόρμα (Stop Bullying) για βία και τον εκφοβισμό που τους δίνει τη δυνατότητα άμεσης πρόληψης και αντιμετώπισης bullying στα σχολεία. Η ψηφιακη πλατφορμα αυτή, με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να καταγγέλουν περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εντός ή και εκτός της σχολικής μονάδας και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της βιας και εκφοβισμου στα σχολεία.

Το Υπουργειο Παιδειας έχει εκδώσει εφαρμοστική εγκύκλιο για τη καταχώρηση αναφορών σχολικού εκφοβισμού και τη χρήση της πλατφόρμας. Η Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τη βελτίωση της κατάστασης αναφορικά με την ενδοσχολική βία. Θα πρέπει να γίνεται κατάλληλη χρήση της ψηφιακης πλατφορμας και της τεχνολογίας που διατίθεται, όσο και ενημερωτικές δράσεις, δια ζώσης και εξ αποστάσεως, σε μαθητές, γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς πρωτοβαθμιας και δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης

Η σχολική βία είναι ένα πρόβλημα που δυστυχώς εξακολουθεί να παρουσιάζεται σε πολλά σχολεία. Η αντιμετώπισή της απαιτεί τη συνεργασία και τη δράση των διευθυντών σχολείων και των συμβούλων εκπαίδευσης. Μέσω της ειδικής αγωγής και της διαμόρφωσης κατάλληλου περιβάλλοντος, μπορούν να μειώσουν τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και να δημιουργήσουν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές.

Ο διευθυντής σχολείου έχει το ρόλο να είναι ενήμερος για τα περιστατικά σχολικής βίας και εκφοβισμού που συμβαίνουν εντός της σχολικής μονάδας του. Πρέπει να δώσει έμφαση στην πρόληψη και στην αντιμετώπισή τους με αποτελεσματικότητα. Οι αποδεκτές αναφορές πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και να γίνεται η αναγκαία έρευνα για την επίλυση των προβλημάτων.

Οι συμβούλοι εκπαίδευσης παίζουν καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της σχολικής βίας. Μέσω της ειδικής τους κατάρτισης και της υποστήριξης προς τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου, μπορούν να παρέχουν τις απαραίτητες δεξιότητες και τη συναισθηματική υποστήριξη που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού.

Η δράση της σχολικής μονάδας πρέπει να είναι συντονισμένη και αποφασιστική. Με πολιτικές και προγράμματα που προάγουν τον σεβασμό, την ενσωμάτωση και την ανοχή, μπορούν να δημιουργήσουν μια περιβάλλουσα κοινότητα που απορρίπτει τη σχολική βία και εκφοβισμό. Μόνο μέσω της συνεργασίας και της αποφασιστικής δράσης μπορούμε να προχωρήσουμε προς ένα πιο ασφαλές και φιλικό περιβάλλον στα σχολεία.

Ακολουθήστε το Enternow και μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και θέματα! Περιηγηθείτε στα πρόσφατα άρθρα και κατηγορίες, αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Exit mobile version