Εκλογές στη Σλοβακία: Νέος  πρόεδρος ο φιλορώσος Πέτερ Πελεγκρίνι

Εκλογές στη Σλοβακία: Νέος  πρόεδρος ο φιλορώσος Πέτερ Πελεγκρίνι

Ο φιλορώσος Πέτερ Πελεγκρίνι εξελέγη πρόεδρος της Σλοβακίας, νικώντας τον φιλοδυτικό διπλωμάτη Ιβάν Κόρτσοκ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Με το 99,8% των ψήφων καταμετρημένες, ο Πελεγκρίνι απέσπασε το 53,20% έναντι του 46,8% του Κόρτσοκ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Σλοβακίας. Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο κινήθηκε στο 61,2%, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών.

«Είναι μεγάλη ικανοποίηση», δήλωσε ο Πελεγκρίνι προς τους ψηφοφόρους του. «Θέλω να είμαι ένας πρόεδρος που θα υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της Σλοβακίας», πρόσθεσε. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι προτίθεται να διατηρήσει τη Σλοβακία στην πλευρά της ειρήνης και να αποφύγει τον πόλεμο.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επηρέασε έντονα την προεκλογική εκστρατεία, κυρίως μετά τις δηλώσεις του λαϊκιστή πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, που είναι συνεργάτης του Πελεγκρίνι. Ο Φίτσο αμφισβήτησε την κυριαρχία του Κιέβου και πρότεινε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Ο Πελεγκρίνι είχε υπηρετήσει ως υπουργός σε προηγούμενες κυβερνήσεις του Φίτσο και ανέλαβε τον πρωθυπουργικό χαρτοφυλάκιο μετά την παραίτηση του Φίτσο το 2018, εξαιτίας της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του. Η διπλή δολοφονία προκάλεσε έντονες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και οδήγησε τον Φίτσο στην παραίτηση.

Στο τελευταίο άρθρο του Κούτσιακ, που δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό του, ο δημοσιογράφος αποκάλυπτε συνδέσεις ανάμεσα στην ιταλική μαφία και την κυβέρνηση του Φίτσο.

Exit mobile version