Κ. Μητσοτάκης: Σήμερα στη Θεσσαλονίκη – Θα παρουσιάσει την εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας

Κ. Μητσοτάκης: Σήμερα στη Θεσσαλονίκη - Θα παρουσιάσει την εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, θα παρουσιάσει την εθνική εκστρατεία κατά της ενδοσχολικής βίας, με στόχο τον τερματισμό του φαύλου κύκλου βίας με θύματα και δράστες ανήλικα παιδιά.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε το Χαμόγελο του Παιδιού το 2023, οι αριθμοί που προκύπτουν είναι ανησυχητικοί. Ένα στα τρία παιδιά σε όλη τη χώρα δηλώνει ότι έχει υποστεί bullying, ενώ ένα στα τέσσερα παιδιά αισθάνεται ότι το σχολείο δεν του μαθαίνει πώς να μην εκφοβίζει τους συμμαθητές του. Επιπλέον, ένα στα τρία παιδιά που αναφέρει ότι ξοδεύει πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες ημερησίως βιώνει σχολικό εκφοβισμό.

Γι’ αυτό το λόγο, το υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει δράση με στόχο την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Μια από τις πρωτοβουλίες είναι η εγκαθίδρυση μιας ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών για περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, μαθητές και γονείς μπορούν να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά που τους απασχολούν, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η ψηφιοποίηση του απουσιολογίου, του βιβλίου ύλης και των βαθμολογικών επιδόσεων των μαθητών.

Επίσης, προβλέπεται η διαχείριση των περιστατικών σε δύο επίπεδα, με την αυστηροποίηση των κυρώσεων για το bullying και την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής ως υψηλότερης ποινής. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που μαθητές προκαλούν υλικές ζημιές στο σχολείο, οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης. Τέλος, παραμένει η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στο σχολείο, με αυστηρές κυρώσεις για όσους παραβαίνουν αυτό τον κανόνα.

Exit mobile version