Πέθανε ο Πίτερ Χιγκς, o νομπελίστας φυσικός που ανακάλυψε το «σωματίδιο του Θεού»

Πέθανε ο Πίτερ Χιγκς, o νομπελίστας φυσικός που ανακάλυψε το «σωματίδιο του Θεού»

Ο φυσικός Peter Higgs, γνωστός για την ανακάλυψη του “σωματιδίου του Θεού”, απεβίωσε στο σπίτι του στο Εδιμβούργο σε ηλικία 94 ετών, τη Δευτέρα 8 Απριλίου. Το 2013, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την έρευνά του το 1964 σχετικά με το μποζόνιο-Χιγκς, το οποίο παρέχει μάζα στα σωματίδια και συμβάλλει στη διαμόρφωση του σύμπαντος.

Η θεωρία του Higgs επιβεβαιώθηκε το 2012 μέσω πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στον Μεγάλο Επιταχυντή του CERN στην Ελβετία. Το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το μοιράστηκε με τον Βέλγο θεωρητικό φυσικό François Englert, ο οποίος συνέβαλε επίσης σημαντικά στην εν λόγω ανακάλυψη.

Από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου εργάστηκε και έζησε ο σπουδαίος φυσικός, εκδόθηκε η ανακοίνωση:

«Mετά από επιβεβαίωση, ο καθηγητής Πίτερ Χιγκς πέθανε σε ηλικία 94 ετών. Έφυγε ειρηνικά από τη ζωή στο σπίτι του τη Δευτέρα 8 Απριλίου μετά από σύντομη ασθένεια.

Ο Πίτερ είναι παγκοσμίως γνωστός για την πρόβλεψή του σχετικά με την ύπαρξη ενός νέου σωματιδίου -του λεγόμενου μποζονίου Χιγκς-, το οποίο πρότεινε για πρώτη φορά το 1964.

Θα περνούσαν σχεδόν 50 χρόνια μέχρι να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του σωματιδίου, με τα πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο Cern να επιβεβαιώνουν τελικά τη θεωρία του Higgs, το 2012.

Το 2013 του απονεμήθηκε από κοινού το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το έργο του αυτό, μαζί με τον Francois Englert.

Ο Πίτερ ήταν επίσης σπουδαίος δάσκαλος και μέντορας, εμπνέοντας γενιές νέων επιστημόνων».

Exit mobile version