Αύριο η ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ για να γίνει η Παλαιστίνη κράτος-πλήρες μέλος

Αύριο η ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ για να γίνει η Παλαιστίνη κράτος-πλήρες μέλος

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ψηφίσει αύριο Πέμπτη για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-μέλος του ΟΗΕ, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο την προηγούμενη Τρίτη.

Οι Παλαιστίνιοι επανέλαβαν τη διαδικασία για την είσοδό τους στον ΟΗΕ, επικαλούμενοι τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την επέκταση των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Παρόλα αυτά, η προοπτική επιτυχίας θεωρείται πολύ μικρή, καθώς οι ΗΠΑ αντιτίθενται και είναι πιθανό να ασκήσουν βέτο.

Για να προχωρήσει η διαδικασία, απαιτείται θετική ψήφος από τουλάχιστον 9 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και χωρίς βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη, ενώ έπειτα απαιτείται έγκριση από πλειοψηφία δύο τρίτων της Γενικής Συνέλευσης.

Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης πρέπει να προκύψει από συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, όχι από απόφαση του ΟΗΕ. Επιπλέον, αναφέρονται σε αμερικανικό νόμο που προβλέπει τη διακοπή χρηματοδότησης του ΟΗΕ σε περίπτωση έγκρισης από το Συμβούλιο Ασφαλείας της ένταξης της Παλαιστίνης.

Το όραμα της λύσης των δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη απασχολεί τη διεθνή κοινότητα για δεκαετίες. Η λύση προβλέπει τα δύο κράτη – Ισραήλ και Παλαιστίνη – θα ζουν δίπλα-δίπλα, με ασφαλή και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα. Οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν το κράτος τους να περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.

Exit mobile version