Γερμανία: Νέες τομές στο ασφαλιστικό – Συζητήσεις για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και κατάργηση πρόωρων συντάξεων

Γερμανία: Νέες τομές στο ασφαλιστικό - Συζητήσεις για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και κατάργηση πρόωρων συντάξεων

Οι γερμανικές αρχές εξετάζουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, που προκύπτουν από τη δημογραφική κρίση. Το πακέτο μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει την επέκταση του εργασιακού βίου και τη μετακίνηση της ηλικίας συνταξιοδότησης προς τα πίσω.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, με τον κανόνα “δύο προς ένα”: για κάθε ένα έτος αύξησης του προσδόκιμου ζωής, οι ώρες εργασίας αυξάνονται κατά δύο τρίτα και η ηλικία συνταξιοδότησης κατά ένα τρίτο.

Επιπλέον, υπάρχει πρόταση για κατάργηση της “σύνταξης στα 63” και επιδότηση της εθελοντικής επιμήκυνσης της εργασιακής ζωής. Σήμερα, η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 65 στα 67 έτη έως το 2031, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με την πρόταση, θα αυξάνεται περίπου 6 μήνες κάθε δέκα χρόνια.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν απάντηση στην έλλειψη εργατικού δυναμικού και την αυξανόμενη πίεση στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας. Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς ορισμένα μέλη αντιτίθενται σε αυτές τις προτάσεις.

Exit mobile version