Βουλή: Πέρασε με τις ψήφους ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για το ελληνόφωνο τραγούδι

Βουλή: Πέρασε με τις ψήφους ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για το ελληνόφωνο τραγούδι

Εγκρίθηκε χθες στη Βουλή με ευρύτερη πλειοψηφία, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού που αφορά τη διαφύλαξη και την προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών, καθώς και την προστασία και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας. Το εν λόγω σχέδιο είχε προκαλέσει συζητήσεις λόγω της πολιτικής ποσόστωσης που εισηγείται για το ελληνόφωνο τραγούδι.

Τ νομοσχέδιο υπερψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Εναντίον του ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη. Τέλος, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας απείχαν από την ψηφοφορία.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι «η διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας και η ποικιλομορφία της είναι δεδομένη και περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη λόγω των νέων συνθηκών».

Αναφερόμενη στο ελληνόφωνο τραγούδι, είπε ότι «δημιουργείται ένα πλέγμα προστασίας του. Μέλημα και πρόθεσή μας είναι η αναβάθμιση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, καθώς το θεσμικό του πλαίσιο, είναι πολλών ετών, γιατί νοιαζόμαστε και αγαπάμε τους δημιουργούς. Με το νομοσχέδιο δεν αλλάζουν ούτε αλλοιώνονται οι βασικοί νόμοι περί προστασίας πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, το ύψος ή ο τρόπος είσπραξης αυτών των δικαιωμάτων, τις παθογένειες που υφίστανται επί χρόνια στην λειτουργία των οργανισμών διαχείρισης, όσο και στην αγορά των χρηστών, αλλά αυτό που επέρχεται με τις παρούσες ρυθμίσεις είναι ότι αναγνωρίζουμε για πρώτη φορά το ελληνόφωνο τραγούδι ως αναγκαίο προστατευόμενο αγαθό στο πλαίσιο της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομίας. Το αντιμετωπίζουμε ως ισότιμο κρίκο της σύγχρονης πολιτικής κληρονομιάς.

Η βούληση της προστασίας αυτής δεν γίνεται σε βάρος της ελευθερίας άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας ούτε αγνοώντας την συνέργεια των διάφορων κλάδων, σε αυτή την προσπάθεια. Τα κίνητρα που δίνονται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς έχουν την σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Δεν εμποδίζεται η ελευθερία επιλογής στους οπτικοακουστικούς παραγωγούς ή στον τουριστικό κλάδο, είναι όμως θεμιτή και εντός κοινοτικού δικαίου η ενίσχυση με σταθμίσεις των Ελλήνων δημιουργών και των δημιουργημάτων τους».

Exit mobile version