Γεραπετρίτης για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα: “Δεν ζητήθηκε η άποψή μας”

Γεραπετρίτης για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα: “Δεν ζητήθηκε η άποψή μας”

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το καθεστώς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Η έκθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, εστίασε σε ζητήματα διαφθοράς, παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου, αναφέροντας επίσης στις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών με τη χρήση του λογισμικού Predator.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αμφισβητεί την αξιοπιστία της έκθεσης, επισημαίνοντας ότι δεν λήφθηκε υπόψη η ελληνική άποψη κατά τη διαμόρφωση της. Επιπλέον, κατηγορεί το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για την έλλειψη διαβούλευσης πριν τη δημοσίευσή της.

Αναλυτικά η δήλωση του ΥΠΕΞ:

“Η έκθεση καταγράφει, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος.

Ακριβώς λόγω της αδιάκριτης αυτής καταγραφής, εμφανίζεται ότι σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένο κράτος δικαίου υφίστανται σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα.

Αν και αναγνωρίζεται σε πολλά επίπεδα η πρόοδος σε σχέση με την προστασία δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ⁠η έκθεση παραγνωρίζει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτων ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα.

Διαχρονικά, οι εκθέσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν ανάλογα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαιτέρως την περίοδο 2016-2019 παραθέτονταν σοβαρότατες καταγγελίες, οι οποίες σταδιακά εξέλιπαν.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, εμβαθύνοντας την ουσιαστική ισότητα των πολιτών και τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής τους”.

Exit mobile version