Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Μεγάλη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO -DPMNE στον πρώτο γύρο

Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Μεγάλη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον πρώτο γύρο

Στις προεδρικές εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας, η υποψήφια του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατέγραψε μια σημαντική νίκη στον πρώτο γύρο, καθώς επικράτησε με σημαντική διαφορά έναντι του αντιπάλου της, του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Στέβο Πεντάροφσκι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, με το 92% των ψήφων καταμετρημένο, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συγκέντρωσε ποσοστό 40%, ενώ ο Στέβο Πεντάροφσκι απέσπασε μόλις το 20% των ψήφων. Τρίτος ήρθε ο υποψήφιος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Μπουγιάρ Οσμάνι, με ποσοστό 13,6%, ενώ ακολούθησε ο υποψήφιος του συνασπισμού τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων, Αρμπεν Ταραβάρι, με ποσοστό 9,6%.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών πραγματοποιήθηκε χθες (24/04), με τη συμμετοχή επτά υποψηφίων. Η εκλογή ενός προέδρου από τον πρώτο γύρο απαιτεί ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου του εκλογικού σώματος στη χώρα, πράγμα που δεν ήταν εφικτό σε αυτές τις εκλογές. Συνεπώς, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.

Ο δεύτερος γύρος αναμένεται να διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες (8 Μαΐου) και θα συμπέσει με τις βουλευτικές εκλογές. Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το εύρος της νίκης της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στον πρώτο γύρο καθιστά σχεδόν αδύνατη την ανατροπή του αποτελέσματος στον δεύτερο γύρο. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν ένα είδος κατακραυγής προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ενώ εκτιμούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να υποστεί σημαντική ήττα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Exit mobile version