Μάτι: Ελεύθεροι οι 6 ένοχοι – Εξαγοράσιμες οι ποινές τους με μόλις 40.000€

Μάτι: Ελεύθεροι οι 6 ένοχοι - Εξαγοράσιμες οι ποινές τους με μόλις 40.000€

Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες από τους συγγενείς των θυμάτων και το ευρύ κοινό. Οι ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν στους έξι καταδικασθέντες κυμαίνονται από 3 έτη έως 111 έτη, ενώ θα εκτίσουν ποινή φυλάκισης μόνο για 5 έτη.

Η απόφαση του δικαστηρίου να επιτρέψει την εξαγορά των ποινών προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση, με συγγενείς των θυμάτων να αντιδρούν έντονα στην αίθουσα και να εκφράζουν την απογοήτευσή τους. Η αντίδραση ήταν τόσο έντονη που οι αστυνομικοί έπρεπε να συγκρατήσουν τους συγγενείς που κατευθύνθηκαν προς την έδρα των κατηγορουμένων, ενώ ορισμένοι ακόμα πέταξαν και καρέκλες.

Η αίσθηση της αδικίας και η απογοήτευση που εκδηλώθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου αντικατοπτρίζει την έντονη επίπτωση που είχε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι στην ελληνική κοινωνία και τη βαθιά θλίψη που προκάλεσε στους ενάγοντες.

Οι ποινές των κατηγορούμενων

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους:

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Νωρίτερα, να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σ. Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη πρότεινε ο εισαγγελέας ενώ εισηγήθηκε να απορριφθούν τα ελαφρυντικα για τους Β. Ματθαιόπουλο και Κ. Αγγελόπουλο. «Και επαίνους μη ξεχάσετε να τους δώσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς το δικαστήριο. 

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Exit mobile version