HΠΑ: Κατατέθηκε νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και την κατάργηση της ετήσιας ανανέωσης του

HΠΑ: Κατατέθηκε νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και την κατάργηση της ετήσιας ανανέωσης του

Το διακομματικό νομοσχέδιο που κατέθεσαν οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Ντίνα Τίτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προβλέπει την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και την κατάργηση της ετήσιας ανανέωσής του.

Μέχρι σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έπρεπε να πιστοποιεί κάθε χρόνο ότι η Κύπρος πληροί τις προϋποθέσεις του νομοσχεδίου “East Med Act” για την άρση του εμπάργκο. Με το νέο νομοσχέδιο, αυτή η ανανέωση θα γίνεται αυτόματα κάθε πέντε χρόνια, απαλείφοντας την ανάγκη για ετήσια πιστοποίηση.

Μόλις το νομοσχέδιο γίνει νόμος των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών δεν θα μπορεί να αρνηθεί αιτήματα εξαγωγών, επανεξαγωγών ή μεταφορών αμυντικού εξοπλισμού και υπηρεσιών που προέρχονται ή προορίζονται για την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό ισχύει ειδικά όταν το αίτημα υποβάλλεται από ή για λογαριασμό της Κύπρου, με την προϋπόθεση ότι ο τελικός χρήστης είναι η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει τη δυνατότητα να αναστείλει τις διατάξεις του νόμου για μια οικονομική περίοδο εάν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο για τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.

Τέλος, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο των ΗΠΑ να λήξει την αυτόματη ανανέωση της άρσης του εμπάργκο μετά από πέντε έτη. Αυτό θα μπορεί να επαναλαμβάνεται μετά από κάθε περίοδο πέντε ετών, αλλά ο πρόεδρος θα πρέπει να υποβάλλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου βεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνεργάζεται πλέον σε συγκεκριμένους τομείς που αφορούν τα συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ, όπως η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η οικονομική ρύθμιση.

Exit mobile version