Ράφα: Θανατική καταδίκη – Η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού

Η κατάσταση στη Ράφα, στη νότια περιοχή της Γάζας, είναι τώρα πιο επιβαρυντική και ανησυχητική από ποτέ, καθώς η παρουσία του ισραηλινού στρατού προκαλεί σοβαρή ανησυχία στους κατοίκους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) έχουν καταλάβει τη διάβαση στη Ράφα, εμποδίζοντας τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και προκαλώντας αντιδράσεις από τον ΟΗΕ που καταγγέλλει την έλλειψη πρόσβασης. Τα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα καταλαμβάνουν το σημείο διέλευσης στη Ράφα, καθιστώντας αδύνατη την αποχώρηση των Παλαιστινίων από τη Γάζα όσο διαρκεί η ισραηλινή επιχείρηση.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι ο Cogat (ισραηλινός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη», η οποία αποτελεί το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Γενς Λάρκε σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη. «Οι δύο κύριες αρτηρίες για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα είναι προς το παρόν αποκλεισμένες. Αν δεν έρθουν καύσιμα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, θα ήταν ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να βάλουμε την ανθρωπιστική επιχείρηση στον τάφο της».

Η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού

Η ισραηλινή επίθεση φαίνεται να έχει ενορχηστρωθεί προσεκτικά, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας της Αίγυπτου και του Κατάρ. Αυτό διαψεύδει τις τελευταίες δικαιολογίες των συμμάχων του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης, που υποστηρίζουν τη σκληρή στάση κατά των Παλαιστινίων.

Η Αρχή Διάβασης της Γάζας αναφέρθηκε σε μια δημόσια ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την κατάληψη του περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ ως μια πράξη που οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις για τους κατοίκους της Γάζας, ιδίως για τους ευάλωτους, όπως τους ασθενείς και τους τραυματίες.

Από την άλλη πλευρά, ο Σαμ Ρόουζ, διευθυντής προγραμματισμού της UNRWA, του οργανισμού του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες, μίλησε στο Al Jazeera για το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων της Γάζας από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Ρόουζ, η πίεση του Ισραήλ για το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα και του περάσματος Καρέμ Αμπού Σάλεμ – γνωστού και ως Κερέμ Σαλόμ – είχε “καταστροφικές επιπτώσεις στον πληθυσμό της Γάζας, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές δυσκολίες με την προμήθεια τροφίμων και άλλων αγαθών”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σύνορα αποτελούσαν “κινητήρια δύναμη για τη μεταφορά μικρών ποσοτήτων αγαθών στη Γάζα από τον Οκτώβριο”.

“Δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα λειτουργίας των εργοστασίων αφαλάτωσης και την παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού. Η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος έχει δημιουργήσει ανθρωπιστική κρίση, με την κατάσταση να επιδεινώνεται λόγω της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης”, δήλωσε ο Ρόουζ.

Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

Ο Σουχαΐμπ αλ-Χαμάς, Διευθυντής του Νοσοκομείου του Κουβέιτ, εκφράζει την ανησυχία του για τα αναρίθμητα περιστατικά που αντιμετωπίζει η μονάδα του λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στην πόλη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το νοσοκομείο δέχεται πλέον τόσους πολλούς ασθενείς που δεν μπορεί να διαχειριστεί τον αριθμό τους, καθώς το κυρίως δημόσιο νοσοκομείο της πόλης, το νοσοκομείο αλ-Ναχάρ, έχει περικυκλωθεί από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ και δεν είναι σε θέση να δέχεται νέους ασθενείς.

Ωστόσο, ο αλ-Χαμάς ανέφερε ότι το νοσοκομείο του Κουβέιτ δεν διαθέτει επαρκή αριθμό κρεβατιών, ιατρικό υλικό ή ακόμη και καύσιμα για να διατηρήσει την κανονική λειτουργία του με τον ρυθμό που απαιτείται, σύμφωνα με το Wafa. Ακόμη και το ακτινολογικό μηχάνημα της μονάδας έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω της υπερβολικής χρήσης, πρόσθεσε.

Ο αριθμός των τραυματιών έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των έντονων βομβαρδισμών από το Ισραήλ, και οι εικόνες που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν γιατρούς να παρέχουν πρώτες βοήθειες ακόμα και σε ασθενοφόρα, με τις σκληρές εικόνες να αποτυπώνουν την ένταση της κατάστασης.

Ο κόσμος, αναζητώντας ασφάλεια για τον εαυτό του και τα μέλη της οικογένειάς του, κινείται σε περιοχές που πιστεύει ότι μπορεί να τη βρει, αλλά γίνεται γρήγορα εμφανές ότι δεν υπάρχει ασφαλής περιοχή σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Οι άνθρωποι μετακινούνται, ελπίζοντας ότι θα βρουν ασφάλεια.

Κατοίκοι από διάφορες περιοχές της Ράφα κατευθύνονται προς το κέντρο της Λωρίδας της Γάζας και τη Χαν Γιουνίς, αλλά ακόμη και εκεί οι χώροι είναι υπερβολικά γεμάτοι και οι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν χώρο για να στήσουν έστω και μια σκηνή. Αναγκάζονται να στήσουν τις σκηνές τους κοντά στην ακτή και σε γεωργικές περιοχές.

«Δύο νοσοκομεία εκκενώνουν επίσης τους ασθενείς τους προς την κεντρική περιοχή. Η κατάσταση είναι χαοτική. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι από αυτοκίνητα και άνθρωποι που φορτώνουν τα πράγματά τους στα αυτοκίνητά τους. Στις αυτοκινητοκινητοδρόμους παρατηρούνται στρώματα και μαξιλάρια που οδηγούνται από το νότο. Οι Παλαιστίνιοι είναι αβέβαιοι για το τι μέλλει γενέσθαι, πού θα εγκατασταθούν και είναι σίγουροι ότι ο διάδρομος Ντέιρ ελ-Μπάλα δεν είναι ασφαλής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

Δεν μπορεί να υπάρχει διαβεβαίωση ότι η εκκένωση από τη Ράφα θα παρέχει προστασία από τις επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας, τους βομβαρδισμούς και το πυροβολικό. Αυτό φάνηκε με το χτύπημα του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, που προκάλεσε πολλούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Ο καταυλισμός Νουσεϊράτ είναι μία από τις περιοχές στην κεντρική Γάζα προς την οποία κατευθύνονται οι Παλαιστίνιοι που εγκαταλείπουν τη Ράφα.

Ισραηλινά αεροσκάφη πυρπόλησαν τη βόρεια Γάζα

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), «ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε πολλαπλές τοποθεσίες που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αντιδρώντας σε επιθέσεις με ρουκέτες που διαπράχθηκαν κατά της νότιας πόλης Σντερότ το βράδυ της Τρίτης».

Σύμφωνα με τις IDF, οι στόχοι των επιδρομών περιλάμβαναν ένα κτίριο και άλλες υποδομές.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι δύο από τις τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν κατά της Σντερότ καταρρίφθηκαν από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ «Σιδηρούν Θόλο», ενώ θραύσματα προκάλεσαν μικρές ζημιές σε ένα σπίτι.

Σε άλλο περιστατικό, στρατιώτες επιτήρησης της 414ης Μονάδας Συλλογής Πληροφοριών Μάχης εντόπισαν έναν ένοπλο πυρήνα στην περιοχή Μπέιτ Χανούν και κλήθηκαν για μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ο δολοφόνος Νετανιάχου

Υπάρχουν πολλοί στο Ισραήλ που αμφισβητούν την πραγματική πρόθεση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιδιώξει μια νέα συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, και αυτή η αμφιβολία δεν περιορίζεται μόνο στις οικογένειες των κρατούμενων στη Γάζα.

Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, που έχει περάσει πολύ χρόνο στη Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες, έχει πρόσφατα επισκεφθεί την Αίγυπτο, το Κατάρ και το Ισραήλ, οδηγώντας σε ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του Νετανιάχου.

Το γεγονός ότι το ισραηλινό πολεμικό κυβερνητικό συμβούλιο συμφώνησε να στείλει μια ομάδα διαπραγματευτών στο Κάιρο την Τρίτη του Πάσχα, κάτι που δεν είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα, μαρτυρά τη σοβαρότητα με την οποία εξετάζεται η διαδικασία, αλλά η ταυτόχρονη απόφαση να στείλει στρατεύματα στη Ράφα προκαλεί περαιτέρω σύγχυση.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Νετανιάχου πιθανότατα επιθυμεί να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις επιθέσεις στη Ράφα, γνωρίζοντας ότι μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο την κυβέρνησή του και να τον φέρει αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη.

Άλλοι πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου αυξάνει τη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς προκειμένου να επιτύχει μια συμφωνία για τους ομήρους, καθώς οι διαπραγματεύσεις φτάνουν σε κρίσιμο στάδιο.

Exit mobile version