Βόρεια Μακεδονία: «Διπλές» εκλογές σήμερα – Αναμένεται να επικρατήσει το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO

Βόρεια Μακεδονία: «Διπλές» εκλογές σήμερα - Αναμένεται να επικρατήσει το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO

Σήμερα, Τετάρτη (08/04), διεξάγονται βουλευτικές εκλογές και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία. Αναμένεται να προκύψουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE προβλέπεται να επικρατήσει.

Συνολικά, 17 κόμματα και συνασπισμοί συμμετέχουν στις εκλογές για τη σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου, το οποίο αποτελείται από 120 βουλευτές.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το VMRO-DPMNE αναμένεται να κερδίσει περίπου 55 έδρες ή περισσότερες, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) προβλέπεται να περιοριστεί σε περίπου 25 έδρες.

Παρόλα αυτά, το VMRO-DPMNE δεν αναμένεται να καταφέρει αυτοδυναμία, και ίσως χρειαστεί να συνασπιστεί με κάποιο αλβανικό κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αναμένεται να επικυρώσει τη νίκη της και να εκλεγεί νέα πρόεδρος της χώρας.

Για να θεωρηθεί έγκυρος ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, το ποσοστό συμμετοχής πρέπει να ξεπεράσει το 40%. Το εκλογικό σώμα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται στο 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους, με τις κάλπες να ανοίγουν στις 07:00 τοπική ώρα και να κλείνουν στις 19:00.

Exit mobile version