Σε μια απόφαση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επέβαλε την απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων σε μαθητές σχολείων. Η απόφαση αυτή, που αφορά την υπόθεση τριών νεαρών μουσουλμάνων μαθητριών στο Βέλγιο, εκδόθηκε μετά από πολυετή νομική διαμάχη.
Η διαδικασία ξεκίνησε το 2009, όταν η φλαμανδική κοινότητα αποφάσισε να επιβάλει την απαγόρευση των ορατών θρησκευτικών συμβόλων σε όλα τα σχολεία. Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση αυτή σε ορισμένους μουσουλμάνους γονείς, με αποτέλεσμα να καταλήξει στα δικαστήρια.
Οι γονείς τριών νεαρών μουσουλμάνων κοριτσιών προσέφυγαν αρχικά στα δικαστήρια του Βελγίου, ζητώντας να ακυρωθεί η απαγόρευση της μαντίλας. Ωστόσο, η αίτησή τους απορρίφθηκε, με το δικαστικό σύστημα να αποφαίνεται υπέρ της διατήρησης του μέτρου, επικαλούμενο την ανάγκη να διασφαλιστεί η ουδετερότητα της εκπαίδευσης.
Το θέμα φέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου οι νεαρές μαθήτριες ισχυρίστηκαν ότι η απαγόρευση αυτή παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως αυτά προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ουδετερότητα της εκπαίδευσης δεν συνιστά παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας καθεαυτής. Αναγνωρίζοντας την σημασία της ελευθερίας έκφρασης και σκέψης, το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι η απαγόρευση αφορά όλα τα θρησκευτικά σύμβολα και όχι μόνο την ισλαμική μαντίλα. Επίσης, σημείωσε ότι οι κανόνες αυτοί ήταν γνωστοί εκ των προτέρων στις μαθήτριες και τους είχαν αποδεχθεί.
Πρόκειται για μια απόφαση που έχει προηγηθεί αντίστοιχων στο παρελθόν, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί περί του θέματος των θρησκευτικών συμβόλων στο σχολείο. Με την παραπάνω απόφαση, η Ευρώπη αποδεικνύει ότι πρόκειται να αντισταθεί στην ισλαμοποίησή της, παρά τη διαρκή εισβολή που δέχεται.