Αυξημένη φέτος η παραγωγή ελαιολάδου – Ελπίδες για σταδιακή υποχώρηση της τιμής

Αυξημένη φέτος η παραγωγή ελαιολάδου – Ελπίδες για σταδιακή υποχώρηση της τιμής

Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις μέχρι στιγμής σχετικά με την παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα για την τρέχουσα σεζόν, αν και περισσότερα ασφαλή συμπεράσματα αναμένεται να προκύψουν σε περίπου έναν μήνα.

Ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), κ. Μανώλης Γιαννούλης, δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε στο στάδιο της ανθοφορίας, και ότι θα περιμένουμε περίπου έναν μήνα για την οριστική καρπόδεση, με την προϋπόθεση ότι ο καρπός θα αναπτυχθεί φυσιολογικά.

Παρόλο που δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ακόμη, υπάρχει αισιοδοξία ότι η φετινή συγκομιδή θα είναι υψηλότερη από αυτή της προηγούμενης χρονιάς, η οποία ήταν μεταξύ 130.000-150.000 τόνων, παρουσιάζοντας ιστορικό χαμηλό.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο μήνα παρατηρείται ελαφρά μείωση των τιμών παραγωγού κατά περίπου 1-1,30 ευρώ το λίτρο, ενώ σήμερα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα πωλούνται μεταξύ 7,80 και 8,20 ευρώ το λίτρο, σε σύγκριση με τις τιμές των προηγούμενων εβδομάδων που κυμάνθηκαν μεταξύ 9,30 και 9,50 ευρώ το λίτρο.

Ο κ. Γιαννούλης ανέφερε ότι η μείωση αυτή αναμένεται να μεταφερθεί σταδιακά στον καταναλωτή, καθώς το διάστημα που μεσολαβεί ανέρχεται σε 1,5 έως 2 μήνες.

Τον τελευταίο χρόνο, η τιμή του ελαιολάδου είχε καταγράψει σημαντική άνοδο, μετατρέποντας το προϊόν αυτό σε είδος πολυτελείας, λόγω της μειωμένης παραγωγής στην περιοχή της Μεσογείου.

Exit mobile version