ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα τους

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα τους

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) άνοιξε την πλατφόρμα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών, προσφέροντας μια επιλογή για όσους θέλουν να υποβάλουν ενστάσεις σχετικά με τον υπολογισμό του φόρου από την Εφορία.

Η πλατφόρμα myBusinesssSupport, γνωστή έως τώρα για την καταβολή ενισχύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τώρα λειτουργεί ως εργαλείο για τη διεκπεραίωση αυτών των ενστάσεων. Όσοι αμφισβητούν το φόρο θα πρέπει να υποβάλουν ενστάσεις μέσω αυτής της πλατφόρμας.

Οι ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν για αντικειμενικούς λόγους, όπως νοσηλεία ή στρατιωτική θητεία, που οδήγησαν σε μειωμένη απασχόληση το 2023. Αυτές οι ενστάσεις είναι απλή και τυπική διαδικασία, όπου η ΑΑΔΕ επανεξετάζει τον υπολογισμό του φόρου.

Ωστόσο, η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη για τους φορολογούμενους που απλώς υποστηρίζουν ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι μικρότερα από τα τεκμαρτά. Οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν ένα εκτενές ερωτηματολόγιο και να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσία τους.

Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται από τον φορολογούμενο αίτηση για να εκδοθεί εντολή φορολογικού ελέγχου. Αν από τον έλεγχο αποδειχθεί ότι ο φόρος ήταν υπερβολικός, τότε εκδίδεται εκκαθαριστικό με τον νέο υπολογισμό του φόρου. Ολόκληρη η διαδικασία ελέγχου πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής.

Μέχρι στιγμής, περίπου 65 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υποβολή ενστάσεων σχετικά με τον υπολογισμό του φόρου.

Exit mobile version